Революция в британското селско стопанство! Субсидии само за еко

Правителството потвърди еднократно плащане за тези, които решат, че искат да се пенсионират „достойно“

Земеделие, ВеликобританияПровинцията на Англия ще се промени радикално след преходния период за Брекзит, потвърди правителството. Ще има повече дървета, ливади и влажни зони, но вероятно и по-малко овце и крави, тъй като спорните субсидии на ЕС за земеделски стопанства се премахват.

Министрите казват, че това е най-фундаменталната промяна в селскостопанската политика от 50 години насам.

Промените се отнасят само за Англия. Делегираните администрации в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия разработват свои собствени планове.

Например Шотландия може да задържи някои преки плащания към земеделските производители, в случай че Шотландия стане независима и бъде приета в ЕС.

Според изходящата система на ЕС фермерите получават парите на данъкоплатците въз основа на количеството земя, която обработват. Колкото по-богат е фермерът, толкова повече е безвъзмездната помощ.

Тази схема ще бъде заменена във Великобритания, когато преходният период след Брекзит приключи на 31 декември.

Новата система, наречена Управление на земите в околната среда (ELM), ще плаща на земеделските производители, ако предотвратяват наводнения, засаждат гори и помагат на дивата природа.

Министърът на околната среда Джордж Юстис заяви пред BBC, че промените няма да се случат за една нощ и че цените на храните „ще останат като цяло стабилни“.

„Това ще бъде еволюция, а не революция“, каза той, въпреки че фермерите предупредиха за хаотично бъдеще със супермаркети, участващи в ценова война, и несигурност относно новите правила за търговия след Брекзит.

Документ, публикуван днес, 30 ноември, потвърждава, че старите субсидии, базирани на площ, ще бъдат намалени наполовина до 2024 г. и ще бъдат премахнати до 2028 г. Спестените пари ще бъдат прехвърлени в новата екологична ELM система.

Министрите казват, че политиката на ЕС е била морално погрешна, тъй като е плащала най-големите държавни субсидии на най-богатите фермери. Милиардер Саудитска Арабия дори беше субсидиран да отглежда расови коне.

Земеделските производители ще получат безвъзмездни средства за:
  1. Защита на „наследствени“ стопански сгради и каменни стени
  2. Разширяване на жив плет
  3. Улавяне на въглерод в почвите и намаляване на пестициди
  4. Управление на естествените наводнения, включително възстановяване на речните завои
  5. Възстановяване на ландшафта, възстановяване на торфища и засаждане на нови гори
  6. Намаляване на антибиотиците в животновъдството
  7. Подобряване на здравето и хуманното отношение към животните
Годишен бюджет за селското стопанство – 1,8 млрд. лири

Преминаването ще означава сътресение за фермерите, а някои може да не желаят или да не могат да се приспособят. Министрите потвърдиха еднократно плащане за тези, които решат, че искат да се пенсионират „достойно“.

Общата сума, която се прехвърля от плащания, базирани на площ, към екологични плащания е 1,8 милиарда паунда годишно за Англия.

Министрите казват, че промените ще доведат до „обновен“ селскостопански сектор, произвеждащ здравословна храна за консумация у нас и в чужбина, и до подобрения на околната среда в цялата страна.

Животновъдите виждат фалити

Мине Батърс, председателят на Националния съюз на земеделските производители,  заяви, че е „висок рискът“ да се премахне съществуващата подкрепа, без да има пълна схема за замяна.

„Тези плащания са спасителна линия за много фермери, особено когато цените или условията на отглеждане са нестабилни и ще бъде много трудно да бъдат заменени през първите четири години от този преход“, каза тя.

Националният съюз на земеделските производители твърди, че животновъдите ще загубят до 80 процента от доходите си до 2024 г. по настоящите планове и настоява правителството да предостави повече информация за това как новата схема ще замести този пропуснат доход.

7-годишен преход

Преходът ще продължи седем години, с първото намаляване на обичайните плащания от 2021 г. Правителството настоява, че същият бюджет ще бъде на разположение на земеделските производители в целия настоящ парламент, въпреки че пълното функциониране на новия режим ще бъде разработено през първите години.

Тристепенно финансиране

Повече подробности за новите политики ще се появят след време, но природозащитниците казват, че Националният съюз на земеделските производители вече е убедил правителството да намали първоначалните си намерения.

Фермерите се оплакаха, че първоначалните препятствия, за да се класират за безвъзмездни средства за ELM, са твърде високи. И така, Министерството на околната среда, храните и селските райони създаде това, което нарича Насърчаване за устойчиво земеделие (SFI).

Това ще възнагради фермерите за основни дейности като сеитбообръщение, опазване на почвата и спиране на замърсяването с химикали на водните пътища.

Природозащитниците казват, че подобни действия са нормална добра практика и не винаги трябва да се финансират от данъкоплатците.

SFI е първото ниво на новата система за безвъзмездни средства.

Етап 2 е Местно възстановяване на природата за действия като създаване, управление или възстановяване на местообитания, управление на естествени наводнения и управление на видове.

Етап 3 е възстановяване на ландшафта, което ще се фокусира върху възстановяването на околната среда и екосистемите. Това ще включва създаване на големи гори, възстановяване на торфища или създаване и възстановяване на влажни зони и солени блата.

Leave a Comment