Димитър Зоров: Министерството ни залива с материали и иска да реагираме за 3 дни! Нормално ли е?

Всички обсъждания са про форма, защото накрая каквото министърът реши, това е, коментира председателят
Димитър Зоров

Димитър Зоров

Председателят на Националния говедовъден съюз в България и на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров се свърза с Агро Пловдив, за да попита какво против имаме предложенията, които е направил пред Тематичната работна група. Той ни потърси заради вчерашния коментар в сайта по повод еднаквите становища на двете организации относно биологичното животновъдство – Виж ТУК.

След като уточнихме, че Агро Пловдив не отправя критики към становищата, а задава въпроса доколко г-н Зоров ги обсъжда с членовете на организациите и нормално ли е едно и също лице да председателства както животновъди, така и преработватели, ето какво обясни председателят.

Членовете на Тематичната работна група, както и участниците в Комитета по наблюдение са поставени от земеделското министерство в изключително неприятната и изнервяща ситуация. „Получихме материалите за заседанието на Комитета по наблюдение на ПРСР на 23 ноември, а трябваше да ги прочетем, да съберем допълнителна информация, да анализираме всичко и да реагираме до 25 ноември“, заяви г-н Зоров (като уточни, че НСГБ може да присъства само като наблюдател). Той допълни, че подготовката за заседанията на Тематичната работна група (ТРГ) също е ограничена в рамките на няколко дни. На последното четвърто заседание на ТРГ той е поставил въпроса за извънредно късия срок за реагиране на предоставените материали пред зам.-министър Лозана Василева. Тя отговорила, че времето притиска всички и вероятно ще се наложи и в почивните дни около Коледните празници да има заседание.

„Но дори и да предложим на министерството позиция, различна от неговата, това въобще не означава, че министърът ще се съобрази с нея. Напротив, предлагали сме мотивирани промени в ставките за обвързано подпомагане на крави и овце (кози) под селекция, но в крайна сметка не бяхме отразени“, посочи той.

„Мисля, че всички заседания, на които браншовиците участват, са про форма. За да може министерството да отчете, че решенията са взети с широкото участие на земеделската общност“, заяви Димитър Зоров.

„Но как да правим правим предложения и да решаваме каква да бъде земеделската политика, като нямаме предложени анализи на МЗХГ, нямаме и никаква яснота по кои направления с какви пари ще разполагаме“, попита Димитър Зоров.

Той обясни, че изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите Михаил Михайлов препраща материалите за обсъждане, получени от МЗХГ, на възможно най-много животновъди, с чиито имейли разполага. В огромната си част фермерите не намират време да ги прочетат и съответно да изразят мнение или предложение. Нещо повече, те са благодарни, че все пак има някой, който защитава интересите им пред министерството и заделя време да присъства на заседания по различни теми.

„Моята цел винаги е била да помогна, въпреки че никой не ми поема разходите за нищо и най-вече за времето“, допълни председателят на асоциацията и съюза.

Относно регистърът на биологичните производители, който се поддържа в МЗХГ, председателят повтори, че той е доста тромав и за да разбереш например колко са биологичните говедовъди, трябва да прегледаш 291 страници. Така секретарката на Димитър Зоров, която е била натоварена със задачата, открила, че биологичните говедовъди са малко над 200, но от тях тези, които се занимават в млечното направление, са по-малко от 10.

„В България никой няма интерес от Закон за браншовите организации в селското стопанство. Двадесет години говорим, че е необходим, но този закон така и не е приет досега“, продължи председателят. Според него липсата му е удобна за земеделския министър, който и да е той, защото така може да упражни любимата тактика на властта „Разделяй и владей“.

 

 

Leave a Comment