Още пари за 5 подмерки от ПРСР ще дадат шанс за повече входирани, но нефинансирани проекти

Мярка 7.3 за широколентов интернет ще тръгва в края на декември или началото на 2021 г.

агроминистерствоНа последното заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР Управляващият орган (УО) е предложил за одобрение чрез писмена неприсъствена процедура допълнително финансиране за 5 подмерки от програмата, научи Агро Пловдив. Това са подмерки 4.1 „Инвестиции в земедерски стопанства“, общинската подмярка 7.2, подмярката за храмовете 7.6, и горските подмерки 8.3 и 8.6. Става въпрос за добавяне към бюджетите на приемите по подмерките на допълнително средства, така че повече проекти да получаш възможност за подпомагане.

Подмярка 7.3 „Широколентова инфраструктура“, чиито бюджет бе прехвърлен тази година към извънредната Ковид мярка 21, ще бъде захранена с 42 млн. евро. Намерението на Управляващия орган на ПРСР е в най-кратък срок да се обяви прием на заявления по нея. До края на 2020 г. се очаква всички задължителни нормативни процедури за стартиране на подмярката да бъдат изпълнени, така че тя да стартира в края на декември или в самото начало на 2021 г.

Общо наличните средства, които е възможно да бъдат прехвърлени към момента между мерки и подмерки, са в размер на 69 546 919 евро от ЕЗФРСР, или 82 713 090 евро публични средства.

Планира се към подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ да се прехвърлят над 7 млн. евро към бюджета по тазгодишния прием, който бе приоритетно за живодновъдните стопанства. От началото на юли до края на септември 2020 г. са били входирани 674 проекта с общ размер на безвъзмездната помощ от 75,5 млн. евро при бюджет по приема от 30 млн. евро. Към 1 ноември 2020 г. целият разполагаем индикативен бюджет на подмярката е ангажиран в приеми, като е наличен недостиг от над 7 млн. евро публични средства. С прехвърлянето на въпросните пари ще се предостави възможност за подкрепа на по-голям брой животновъдни ферми в страната, които се нуждаят от модернизация. Помощта ще бъде насочена към вече подадени проектни предложения, което значително ще скъси времето за получаване на финансовата помощ.

Към подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ ще се добавят 8 млн. евро публични средства. Те ще са за приема март-юли 2018 г. Тогава по подмярката са подадени 153 проекта със заявена финансова подкрепа в размер на 89 млн. евро при бюджет от 50 млн. евро. Със средствата ще се осигури изпълнението на проекти с 21 точки.

Допълнителни 20,8 млн. евро ще има за подмярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и на културното и природното наследство на селата“. През тазгодишния прием са постъпили 133 проектни предложения със заявена помощ в размер на 38,9 млн. евро и при обявен бюджет 14,5 млн. евро. С добавянето на посочената сума ще се финансират всички проекти, получили минималния брой точки по критериите.

Към подмярка 8.3. „Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“ ще се прехвърлят към индикативния бюджет на подмярката 3.4 млн. евро. По време на приема през 2018 г. са били подадени 37 проекта със заявена помощ от 26,2 млн. евро при определен бюджет от 17,1 млн. евро. С добавянето на посочената сума ще се финансират предложения, получили минимум 31 точки.

С допълнителни 500 000 евро ще се захрани подмярка 8.6. „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията на горски продукти“. По този начин ще се осигури възможност за одобрение на по-голям брой проектни предложения, за които е наличен частичен разполагаем бюджет, и отговарящи на изискванията за допустимост.

Общо прехвърлените средства между мерки и подмерки се предвижда да бъдат в размер на 69 516 103 евро от ЕЗФРСР, или 81 783 651 евро публични средства.

 

Leave a Comment