Одит на ЕК потвърди, че чешкият премиер Бабиш е отговорен за субсидии, получавани от Агроферт

Андрей Бабиш Снимка на Дойче веле

Андрей Бабиш
Снимка на Дойче веле

Одитори на Европейската комисия потвърдиха, че чешкият премиер Андрей Бабиш е нарушил законодателството на Чехия и законодателството на ЕС за конфликт на интереси.

В доклада от 22 октомври и се установява, че Бабиш продължава да контролира конгломерата Агроферт, който включва широк спектър от компании в сектора на хранително-вкусовата промишленост – въпреки че прехвърлят активите си в два доверителни фонда през 2017 г., пише „Политико“.

Безвъзмездните средства, които Бабиш е одобрил за Агроферт в ролята му на публичен служител след 1 септември 2017 г., включват по този начин конфликт на интереси, според новия анализ, който потвърждава предходен одит от Комисията, докладван от чешки медии.

Документът за последващи действия на 250 страници казва, че Бабиш е „поради своите много функции, участва активно в изпълнението на бюджета на ЕС в Чешката република“.

„Г-н Бабиш като държавен служител нарушаваше (и продължава да го прави) … закона за конфликта на интереси“, се посочва в доклада.

Припомняме, че преди година „Ню Йорк Таймс“ публикува разследване, в което изобличи премиера на Унгария Виктор Орбан и на Чехия Андрей Бабиш в политическа корупция в земеделието.

Прочети още: Разследването на „Ню Йорк таймс“ за евросубсидиите намеси Орбан, Бабиш и … Миню Стайков

Бабиш отхвърли обвиненията, като каза тази седмица пред националните медии: „Не контролирам и не управлявам Агроферт.“

Съгласно чешкия закон за конфликт на интереси субсидиите са забранени за търговски предприятия, в които държавен служител притежава дял от 25 процента или повече.

Одитът е изготвен от дирекциите на Комисията за регионална и градска политика, както и за заетост, социални въпроси и приобщаване. Той беше изпратен до чешкия посланик в ЕС Едита Хрда.

Говорител на Комисията заяви, че чешкото правителство ще има три месеца, за да отговори от датата, на която одитният отчет е преведен на чешки, през следващите няколко седмици.

Евродепутатът Томаш Здеховски, който принадлежи към чешката опозиционна партия, призова Бабиш незабавно да бъде освободен от дебатите на Европейския съвет относно бюджета на ЕС или общата селскостопанска политика. „Мисля, че ще е необходимо да го изключим от тези дебати, тъй като той е в конфликт на интереси“, каза Здечовски. „Неговата компания е един от най-големите собственици на земя в Чешката република.“

Leave a Comment