Д. Танева обяви обвързани ставки за животни и плащане по СЕПП на 16 декември

Субсидията за необлагодетелствани райони ще се изплати около 20 декември

Десислава ТаневаЗемеделският министър Десислава Танева обяви тази сутрин, че плащането по схемата за площ (СЕПП) ще е на 16 декември, когато ще се разпределят 700 млн. лв. По схемата за необлагодетелствани райони, която е с бюджет от 105 млн. лв., стопаните ще получат преводи към 20 декември. Още 4 схеми по de minimis ще бъдат разплатени до края на годината, каза министърът пред бТВ.

Вече са ясни и ставките за обвързана подкрепа за животни под селекционен контрол. Ставките на млечните крави под селекция ще са 630 лева за първите бройки и 504 лева за следващите. Увеличението е с 22% за малките. За биволите ставките са 463 лв. за първите животни и 371 за следващите, и са с 25% по-високи. Министърът посочи, че днес ще бъдат наредени плащанията за планинските животни със ставки, които са с 20 на сто по-високи. Започнало е и плащането и на преходната национална помощ.

Днес ще министър Танева и вицепремиерът Томислав Дончев ще представят някои аспекти от проекта на Плана за възстановяване и устойчивост.

„МЗХГ предложи 3 проекта, два бяха одобрени – за изграждане на електронна информационна система в земеделието – и на публичните органи и на земеделските стопанства. Вторият проект е за възстановяване, ремонт и рехабилитация на „Напоителни системи“, обхващащ 265 обекта, от които 165 за напояване, а останалите за отводняване“, информира министърът.

Десислата Танева добави, че с реализирането на проект ще се увеличим площите за напояване в Североизточна и Северна централна България близо 11 пъти. В Югозападна България поливните площи ще станат над 6 пъти повече, в част от Тракия – „няколко пъти“. С проекта ще се намалят загубите на вода до 75%.

Трябва да адаптираме земеделието към климатичните промени. Част от производството няма да може да продължи да става без вода. Тази рехабилитация е изключително необходими, системите не са поддържани и са унищожавани в продължение на 30 години, поясни министърът.

Относно проекта за дигитализация на земеделието, министърът обясни, че финансовите инструменти на ЕК не са за увеличаване на доходите, а за реформиране и модернизиране.  „Този инструмент е база, който ще ни позволи да надградим системата от инструменти за подкрепа прилагането на прецизни земеделски практики, които щадят природните ресурси и ще помогнат да постигнем амбициозните зелени цели“, каза Десислава Танева.

Тя съобщи още, че никога досега земеделските стопани не са получавали толкова голяма директна подкрепа, както през 2020 г.

Инструментът за получаване на до 800 000 евро помощ от предприятие не е бил  използван, тъй като млечните преработвателни предприятия е трябвало да покажат официлни данни за значителен спад на продукцията, а такъв не е имало.

Leave a Comment