Пет са групите за ваксиниране, 6 са районите, в които ще се извършва

До края на годината ще пристигнат 125 хил. дози от ваксината на Пфайзер и Бионтех

Костадин АнгеловНа заседание на Министерски съвет днес е приет Националният план за ваксиниране срещу Covid-19. Планът е разработен от специалисти от Министерство на здравеопазването, РЗИ, БЛС, Фармацевтичния съюз.

Планът е подготвен и за адекватна промяна в зависимост от обстановката, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В плана са включени фазите на ваксиниране – в първата фаза попадат медицински персонал на лечебни заведения, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти и друг помощен персонал. Очакваният брой за ваксиниране от тази група са 243 600 души.

Първите ваксини, които правителството очаква да пристигнат до края на годината са 125 000 и те ще покрият нуждите на малка част от първата приоритетна група.

За всички български граждани, в която и от групите да попадат, ваксинирането ще бъде доброволно и след ясно подписано информирано съгласие за ваксината, която те ще си изберат да им бъде поставена, подчерта Ангелов.

Втората таргетна група за ваксиниране са потребители и персонал на социални институции, педагогическите специалисти и персонал на ферми за норки – очакван брой 112 080 души.

В трета фаза са служители, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности – например структурите в системата на ВиК, полиция, АЕЦ „Козлодуй“.

Четвърта фаза – лица на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания, от които на възраст над 65 г. са 1,5 милиона.

Пета фаза – уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск, свързан с условията и начина им на живот.

За ваксинирането страната ще бъде разделена на шест региона.

Това са:

Район 1 – области Видин, Монтана и Враца;

Район 2 – Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;

Район 3 – Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;

Район 4 – София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград;

Район 5 – Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;

Район 6 – Сливен, Ямбол и Бургас.

Няма да бъдат внасяни ваксини, докато Европейската агенция по лекарствата не даде разрешение за употребата им. Такова ще има след детайлна оценка на безопасността и ефективността им, в която е ангажиран целия експертен персонал на ниво ЕС. По информация на ЕК оценката на ваксината, разработвана от Пфайзер/Бионтех ще бъде готова до 29 декември. Оценката на втората ваксина в напреднал стадий – на Модерна, се очаква през януари. Ако тези срокове не бъдат съкратени, ваксинация реално ще може да има след края на януари.

 

Leave a Comment