Дигитализирането на селското стопанство по Плана за възстановяване ще бъде с ваучери

Десислава Танева

БВП на България в момента е 51% от средния за ЕС, съобщи Томислав Дончев

Два проекта ще бъдат реализирани от Миниството на земеделието по втория стълб на Плана за устойчивост и възстановяване – „Зелена България“. Това съобщи Десислава Танева, която заедно с вицепремиера Томислав Дончев участваше в онлайн дискусия за плана.

Проектите са свързани с въвеждане на електронно земеделие и с възстановяване и модернизация на напоителните системи. Десислава Танева посочи, че ще има възможност чрез ваучери да се дигитализират земеделските стопанства, за да въведат прецизни земеделски практики.

По отношение на втория проект – плана за модернизация на „Напоителни системи“, тя отбеляза, че с реализирането му в някои системи ще се достигне до 75 процента икономия на вода. Инидикативният бюджет за проекта е около 847 млн. лв., допълни тя, цитирана от БТА.

Томислав ДончевБългария трябва да си постави цел да достигне брутен вътрешен продукт /БВП/ на глава от населението от 70 процента спрямо средноевропейския за период по-кратък от 10 години. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му, практиката на другите държави показва, че когато БВП стигне 70 поцента от средноевропейския, започват процесите на реемиграция.

Дончев напомни, че България е вляза в ЕС с БВП близо 31 процента от средноевропейското ниво, а сега имаме БВП от 51 процента от средното. Целта е в къс хоризонт да достигнем 70 на сто и въпросът е за колко време можем да успеем, коментира той.

„Според мен ние не можем да чакаме 12 – 13 години за следващите 20 процента ръст. Трябва да сме достатъчно мъдри и в същото време дръзки да си поставим национална цел това да се случи за период по-кратък от 10 години“, каза вицепремиерът и допълни, че Планът за възстановяване и устойчивост е инструмент, който може и ще помогне за това.

Томислав Дончев отбеляза, че в няколко области, свързани с високата добавена стойност на икономиката, с реформа в енергетиката, с по-ускореното реформирането на някой тип инфраструктура му се иска да не бъдем толкова умерени в прогреса.

Leave a Comment