Обвързаното подпомагане вдига площите със зеленчуци повече, отколкото производството

Годишното производство на пипер може да се окаже с 8% по-ниско спрямо 2019 г.

пипер в оранжерията в ЦалапицаПлощите със зеленчуци в България се повлияват от промените в нивата на обвързаното подпомагане в по-голяма степен, отколкото производството, констатира анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). При сценария за запазване равнищата на директна подкрепа (най-вече обвързана), общите площи със зеленчуци в периода 2021-2027 г. ще бъдат средно в диапазона 42-43 хил.ха. Стойността на брутната продукция при цени от 2017-2018 г. ще е около 210 млн.евро, според САРА.

Въпреки че според последния текущ анализ на МЗХГ производството на домати от открити площи е с около 23% по-ниско спрямо 2019 г., според САРА производството на домати през 2020 г. ще е над нивата от предишната година, като производството на оранжерийни домати ще е 53 хил. тона (+9%).

Текущите прогнози за производството на краставици през 2020 г. е за количества около 74 хил.т. Диапазона за производство при различни сценарии е между 65-75 хил.т.

Текущите оценки за производството на пипер е то да бъде в рамките на 54-62 хил.т. Това производство може да се окаже с около 8% под постигнатото през предходната година. В същото време според МЗХГ производството на пипер в страната е почти същото, каквото е било през миналата година.

Изкупните цени през 3-то тримесечие на годината са значително по-ниски в сравнение с предходното и малко по-високи отколкото за същия период на миналата година.

При доматите, изкупните цени за 3-то тримесечие са 8% нагоре, краставици – 4% надолу и за пипер +3%.

През м. ноември цените на едро и дребно на основните зеленчуци се повишават с най-висок процент при краставиците на дребно +29%. На едро вносните домати скачат с 43%. Предлагането в следващите месеци ще бъде по-слабо, като намаление на потреблението заради частичното затваряне и ограничаване на потребителската активност се очаква да държат цените с до 5% под миналогодишните.

Leave a Comment