Сдружаване на земеделските стопани – предпоставки, стимули и нагласи. Анкета!

Защо сдружаването на фермери у нас е рядкост и се случва по-скоро формално, отколкото продиктувано от нуждата на пазара и самите земеделски стопани? Това се опитва да разбере Фондация Смарт Агростарт в своя анкета

Заедно за българското селоСмарт АгростартЕдва ли някой може да отрече, че обединението на хора със сходни цели и интереси води само до хубави неща. То отваря врати и нови хоризонти за всеки бизнес. В тази връзка в селското стопанство сдружаването би следвало да е силно застъпено, нали търговци, вериги, преработватели, всички изтъкват като основен проблем на снабдяването от местни производители липсата на достатъчни количества. Обединяването на фермерите би следвало да доведе до намаляване на разходите им за транспорт и реализация, до повишаване на ефективността на използваните маркетингови инструменти, до възможност за нови пазари, а защо не и износ.

По една или друга причина обаче, сдружаването на земеделски стопани у нас е рядкост. Въпреки обективните му ползи, въпреки многобройните стимули, които европейските програми предоставят за обединения и съвместни дейности, въпреки изискванията на пазара, които някак съвсем естествено са обединили производителите в другите държави на ЕС, а и извън него.

Къде всъщност е проблемът? Дали в манталитета, дали в грешки в предоставяните стимули или в законовата рамка, уреждаща взаимоотношенията в едни такива обединения? Това се опитва да разбере фондация Смарт Агростарт чрез своя анкета в рамките на инициативата „Заедно за българското село!“.

Как оценявате условията и възможностите за насърчаване и подпомагане сдружаването на земеделски стопани в страната през последните години? От какъв тип подпомагане според вас имат най–голяма нужда групите и организациите на земеделски производители? Какво според вас е ключово за успеха при сдружаването на земеделските стопани? На тези и други въпроси се опитва да отговори допитването на фондация Смарт Агростарт.

Какво може да се подобри или направи чисто законово с цел стимулиране на повече активни и ефективни обединения на земеделски стопани за улесняване на тяхната работа, намаляване на разходите и достигане на нови пазари – това е основният въпрос в провежданата анкета. Какво мислите вие за това?

Попълването на анкетата ТУК ще даде представа за общата нагласа на обществеността по отношение на сдружаването на земеделски стопани.

Всяко мнение е от значение! Включи се и ти!!!

Проект „Заедно за българското село!“е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Оперативна програма „Добро управление“.

Анкетата може да откриете на следния линк: https://smartagro.bg/survey/sdruzhavane-na-zemedelskite-stopani/ .

Leave a Comment