Франция ще подпомогне финансово земеделците, които се съгласят да спрат употребата на глифозат

Фермерите ще получат данъчен кредит от 2500 евро, тъй като отказът от този продукт води до 16% загуба от оперативната брутна печалба
Регион Шампан Снимка на decanter.com/

Регион Шампан
Снимка на decanter.com

Франция ще предостави финансова помощ на земеделски производители, които се съгласят да спрат използването на глифозат, заяви министерството на земеделското стопанство в понеделник, след като президентът Макрон заяви, че не е успял с усилията да забрани използването на активното вещество за хербициди до 2021 г., съобщи Ройтерс.

Глифозатът, разработен за първи път от Bayer’s Monsanto под марката Раундъп, породи интензивен глобален дебат относно неговата безопасност, тъй като агенция на Световната здравна организация заключи през 2015 г., че вероятно причинява рак.

Докато регулаторите в световен мащаб определиха глифозата за безопасен, през юни Bayer се съгласи да уреди близо 100 000 американски дела с обезщетения за 10,9 млрд. долара, отричайки твърденията, че Раундъп е причинил рак.

Франция ще предостави временен данъчен кредит от 2500 евро (3030 щатски долара) на земеделски производители, които декларират през 2021 г. и / или през 2022 г., че са спрели употребата на глифозат в секторите, най-засегнати от използването на хербициди с това активно вещество, каквито са винените лозя, овощните градини и зърнените култури, посочиха от министерството.

Франция също се увеличи до 215 милиона евро планираното финансиране, за да помогне на земеделските производители от най-големия земеделски производител в Европейския съюз, да сменят селскостопанското си оборудване.

„Предизвикателството е да се въведат механизми за компенсиране на разходите на земеделските производители поради изтеглянето на глифозат, тъй като днес фермер, който инвестира за постепенно премахване на глифозата, няма полза от незабавното създаване на стойност“, се казва в изявление на министерството.

Спирането на употребата на глифозат във ферма за зърно води до загуба на брутна оперативна печалба до 16%, което възлиза на допълнителни разходи до 80 евро на хектар или до 7000 евро за средно стопанство от 87 хектара, казаха министерството.

Миналата седмица Еманюел Макрон каза пред онлайн канал Брут, че не е променил решението си за целта да се прекрати употребата на глифозат, но признава, че не е успял да го направи в рамките на три години – обещание, което беше дал през 2017 г., като го определи като колективен провал.

Френската агенция за здраве и околна среда ANSES през октомври обяви ограничения върху глифозата в земеделието, но спря пълната забрана поради липсата на нехимични алтернативи в някои области.

Leave a Comment