Ново: фирмите с оборот до 300 000 лв. не внасят авансов данък

Държавните награди за спортисти и творци вече не се облагат

Надя ПЕТРОВА

Новостите при плащането на данъци от физически и юридически лица не са много, съобщават от НАП.  Няма промени и в сроковете за обявяване на доходите и плащането на данъци от физически лица. При юридическите има някои изменения.

Държавата взима 10% от лихвите, дори и да са получени авансово

Лихвите по депозитните сметки вече са облагаеми. Те са станали облагаеми и за тези, които са получили авансово лихвата през 2012 г. За данъчните доходът от лихви се счита за придобит от датата на падежа на депозита или на датата на предсрочното му прекратяване. Банките са длъжни да приведат данъка до края на месеца след този, в който е изплатена лихвата. В новата данъчна декларация не съществува текст, който да указва описването на доходите от лихва и начисляване на плоския данък. Удържането на налога и превеждането му към съответните Териториални данъчни дирекции е задължение на банките.

Държавните и национални награди на творци в областта на културата и на спортисти, на лауреати финансирани изцяло или частично от Национален фонд „Култура”, както и предоставените държавни парични награди за особени заслуги към държавата и нацията, вече са необлагаеми. Това стана възможно с промяна на Закона за награждаване на лица за особени заслуги…, от 13 ноември м.г.

Прагът за авансовия данък вдигнат със 100 000 лв.

Юридическите лица, които имат годишни обороти до 300 000 лева са освободени от авансови вноски на данък печалба. До тази година правилото важеше за фирми с годишни нетни приходи до 200 000 лева.

Месечни авансови вноски се правят само от дружества с нетни обороти над 3 млн. лева. За периода януари-март, те трябва да ги внесат накуп до 15 април. След това ще се плащат ежемесечно до 15-о число. Тримесечните авансови вноски ще се плащат при обороти от 300 000.01 до 3 млн. лв.  Тази година има нова формула за изчисляване на месечните и тримесечните авансови вноски. Едно от измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане сочи, че при неточна прогноза се налага санкция с лихва при отклонение от над 20 процента.

 

 

Leave a Comment