Заради нормативни празнини при областните земеделски дирекции залежават 5 000 тона конфискуван тютюн

тютюнЗаради действащите нормативи, властта няма решение какво да прави с 5 000 тона конфискуван в полза на държавата тютюн. Количествата са на временно съхранение в областните земеделски дирекции, които нито могат да го унищожат, нито да го обявят за продан. По тази причина и за да се открие правна възможност, се променя с постановление Правилникът на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Към момента не съществува ред за унищожаване на тютюна, отнет в полза на държавата, което води до значителни разходи за неговото съхранение, обяснява към мотивите си към проекта на постановление земеделският министър. Същевременно унищожаването на отнетия в полза на държавата тютюн без нормативно установен ред и преди влизането на съответното наказателно постановление в сила ще доведе до искове по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност, както и за вредите, причинени от действието на отменени като незаконосъобразни или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове.

Промените в Правилника предвиждат тютюнът да се унищожава в обекти, за които е издадено разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ, съгласно чл. 35 от Закона за управление на отпадъците за дейности с отпадъци с кодове, както следва: 1. използване на отпадъците предимно като гориво или друг начин за получаване на енергия (R1); 2. наземно изгаряне (D10); 3. компостиране и други процеси на биологична трансформация (R3).

Унищожаването на отпадъците от тютюна ще се извършва в присъствието на служители, определени със заповед на директора на Областна дирекция „Земеделие“ или упълномощено от него длъжностно лице. За извършеното унищожаване се съставя протокол, който се подписва от представител/и на лицето, в чийто обект се извършва унищожаването. Унищожаването на тютюна по установения ред ще сведе до минимум риска той да бъде повторно използван, независимо с каква цел.

Leave a Comment