Израелска фирма ще прави сирене с млечен протеин без нито една крава

1655Израелското стартиращо предприятие Re-Milk Ltd си е поставило за цел да произвежда мляко на базата на микробна ферментация. По този начин протеиновата алтернатива може да се произвежда без млечни стада.

Hochland Group от Хайменкирх, Германия, която произвежда около 380 000 тона сирене годишно, сега участва в кръга за инвеститори, които ще финансират стартирането на това производство в първи транш с 9,3 милиона евро. В допълнение към мандрата от Allgäu, международните фондове, рисковите капиталисти, други компании в хранителната индустрия и големи инвеститори участват във финансирането.

Според собствената си информация Re-Milk е разработил процес, с който „млечни продукти“ могат да бъдат произведени единствено чрез ферментация на микроорганизми, които не могат да бъдат разграничени от истинското краве мляко и продуктите, произведени от него. Процесът трябва да може драстично да намали консумацията на ресурси на земя и вода.

„Днешните алтернативи без млечни продукти вземат предвид екологичните и здравните аспекти, но не успяват да произведат автентични продукти на млечна основа, като сирене. Запълваме тази празнина, като правим млечни продукти с млечен протеин, без да е необходима нито една крава “, казва Авив Уолф, съосновател и главен изпълнителен директор на Re-Milk

Волф е на мнение, че производството на храна с помощта на животни вече не е устойчиво и е достигнало своите граници по отношение на количеството, предлагането и ефективността, като в същото време има „опустошителни“ ефекти върху планетата.

Leave a Comment