Пламен Абровски: На човек му настръхват косите като чете как ще се харчат европейските пари за земеделие

Голяма част от средствата за цифровизация на селското стопанство в Плана за възстановяване и устойчивост ще отидат за изграждане на електронни системи в МЗХГ – нещо, което министерството така или иначе е задължено да извърши

Пламен АрбовскиИма огромна разлика между това, което публикува правителството като намерение за харчене на европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост и това, което земеделското министерство публикува след това на сайта си. Когато човек седне да сравнява му настръхват косите.  Има разминаване дори и в парите. Това каза пред телевизия 7/8 експертът по европейско земеделско право Пламен Арбовски.

Прочети още: Не хабете време с европроекти, ниските лихви спомагат за финансиране на бизнеса ви

Той поясни, че планът в земеделската му част, е от две части – цифровизация и инвестиции в напоителните съоръжения.

Оказва се обаче, че парите за цифровизация ще отидат основно за изграждане на електронна среда за администрацията – нещо, което МЗХГ е длъжно да направи, така или иначе. Според Абровски в посока цифровизация ще отидат 102 млн. Той изрази възмущение от липсата на амбиции както на експертите в министерството, така и лично на министър Десислава Танева, която одобрява предложенията.

От 102-та милиона МЗХГ заделя 10% за други цифрови системи.

Част от парите за цифровизация ще се раздават под формата на ваучери за различен вид техника – за GPS, прецизно земеделие, системи за торене и т.н. Те са насочени единствено към сектор Зърнопроизводство, в което няма лошо, но все пак е добре да се подпомогнат и малките производства, вметна Пламен Арбовски. Проблемът обаче е в това, че иновативните техники, за които министерството иска да раздава пари, вече са внедрени от производителите. Няма нова машина без GPS, освен това те са изключително прецизни при извършване на различни операции.

Към сектор Животновъдство се предвиждат средства за умни ушни марки, които да отчитат температурата на животните и други данни. „Това е като да сложиш на конска каруца двигател на Ферари“, сравни Арбовски.

Той поясни, че има голям проблем сред по-малките животновъди, които имат регистрирани в БАБХ животни, но нямат регистриран животновъден обект, тъй като липсват документи и данни за собственост на изоставените от соц време обори и постройки в бившите Стопански дворове. Според него би било далеч по-полезно да се вложат средства за узаконяването на тези животновъдни обекти, вместо фермите да се оборудват с умни ушни марки. Събеседникът поясни, че заради скандала с изтеклия запис на министър Танева при срещата й с браншовици от сектор Плодове и зеленчуци тази пролет, в който тя ги съветва да не се шуми много за проверките, за да не спре Брюксел парите, ЕК проверява на 100% плащанията на ДФ „Земеделие“ към стопаните. По тази причина животновъдите с нерегистрирани обекти няма да получат подпомагане и затова, според Арбовски, от другата седмица ще избухне голям скандал.

Огромната част от средствата за селско стопанство в Плана за възстановяване и устойчивост – 848 млн. лв., ще се разпределят към „Напоителни системи“ за възстановяване на напоителните съоръжения. Пламен Арбовски смята, че там няма ясен разчет защо ще се възстановят определени язовири, а не други. Не се знае на каква база министерството ще изразходва тези средства. Арбовски припомни, че през 2016 г. правителството е одобрило стратегия за напояване (която бе подготвена срещу заплащане от Световната банка – б.р.), но въпреки че са платени милиони за нея, нищо от стратегията не е приложено. Не е без значение и фактът, че „Напоителни системи“ не се ползват с доверие сред земеделците заради извършеното разкостване на съоръженията преди десетина и повече години.Replica Watches replica watches

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Ана каза:

    Хубаво е да критикуваш, но когато има градивна критика, когато посочваш решение на проблема.Иначе на общо основание, това не става, всички го умеят!

Leave a Comment