„Вила Юстина“ направи още една винарска изба в с. Устина

При затварянето заради Ковид-19 онлайн продажбите растат, особено сега, когато работодателите искат да направят коледни подаръци за служителите

винарна

Една от най-разкошните винарни у нас – „Вила Юстина“ в с. Устина, Пловдивско, откри тази есен втора и трета изби в селото. Те са една до друга и са само на километър от първата винарна. Второто предприятие е за производство на естествено пенливо вино, а третото е за така нареченото вино в кутия (bag in box) – бяло, розе и червено. Двете изби са съвсем близо до парк-лозето на компанията – край самия път, по който пристига гроздето.

„Гроздето постъпва тук при входа, пресова се, а соковете отиват в резервоарите“, показва главният технолог на „Вила Юстина“ Васил Стоянов. Това са десетки огромни и по-малки съдове с обеми от 2 хиляди до 8 хиляди литра.

винарска изба Вила Юстина 2

В технологичната нова изба има вани, електронните табла, които показват температурите в отделните съдове и чиито данни главният технолог може да види през телефона си по което и да е време и където и да се намира, автоклави, линия за пълнене и затваряне на пенливите вина, както и линия за 5-литровите bag in box купажни вина.

„Тъй като лозето на „Вила Юстина“ се увеличи до 460 дка, се появи и необходимостта от нови помещения и оборудване. Тази есен пуснахме да работи новата винарска изба с два цеха, в която да поемем по-голямото количество грозде. Капацитетът й е приблизително същия като на първата винарна – до 300 тона грозде“, разказа Васил Стоянов.

Главният технолог поясни, че вината от по-висок и най-висок клас ще продължат да се правят в първата винарна, която бе създадена през 2006 г. Там е и залата за дегустации, енотеката, туристическият комплекс с класически старобългарски къщи, както и ресторантът. Новата изба е с чисто производствени функции и не е достъпна за туристи.

През необичайната за света 2020 г. лозето на „Вила Юстина“ е дало отлична реколта, без да го докоснат болести и климатичните изменения, дори градушките подминали масива. „Направихме много добро вино, но пък заради заключването продажбите, както навсякъде у нас и в чужбина, намаляха“, обобщи Васил Стоянов.

Например досега около 10% от виното се е изнасяло към Белгия, Австрия, Япония, Китай, както и в три щата в САЩ. „Преди изпращахме навън не големи количества, но все пак редовно, докато тази година износът намаля заради Ковид-19“, посочи Мария Спасова, която е винен гид във „Вила Юстина“. Затова тази година основно се е разчитало на продажбите на вътрешния пазар.

Летните винени турове във винарната в с. Устина също раздвижили търсенето, като след дегустациите, гостите си купували бутилки за празници и делници.

„Затварянето заради пандемията отвори онлайн възможностите за поръчки и доставки. Любители на виното на „Вила Юстина“ си купуват през мрежата от две бутилки до кашони и палети. Точно сега преди Коледа забелязвам нараснал интерес към нашите вина от страна на корпоративния бизнес“, каза Мария Спасова. Именно работодатели поръчват палети вино с желанието да направят коледни подаръци на служителите след като противоепидемичните мерки не позволяват провеждането на обичайните в края на годината фирмени празненства.

Сред най-търсените и ценени вина на „Вила Юстина“ е „Мавруд&Рубин“ – чисто български шедьовър с български сортове.

От тази година на пазара е новата малка бутилка на винарната с естествено пенливо вино – лека и удобна за всякакви поводи и особено за новогодишни наздравици. „Вила Юстина“  единствена в България произвежда естествено пенливо вино в малки бутилки и то още си разширява кръговете от приятели.

За съжаление, българските потребители в широкия случай не правят разлика между газираните и естествено пенливите вина. „Пенливото вино е култура. Хубавите шампански вина са много скъпи, а производството им е по по-особен начин. Трябва да подложим напитката на вторична ферментация. Създаването на вино тип шампанско в бутилка може да отнеме в класическия случай около 3 години, а при използване на по-бърз метод минимум 6 месеца“, обясни Васил Стоянов.

Линията за бутилиране на естествено пенливо вино

Линията за бутилиране на естествено пенливо вино

Мария пък допълва, че така както във Великобритания открай време уважават почивка за чай – „tea time“, в наши дни младите хора се опитват да наложат и „winе time“. В крак с идващите тенденции, „Вила Юстина“ просто вече е готова с новото винено забавно и приятно общуване, създавайки малките бутилки.

Тази година известните в света винени конкурси продължиха да се провеждат, а „Вила Юстина“ продължи да участва в тях и да печели медали. Представянето на вина в конкурсите „Декантер“, „Шардоне дьо монд“ и „Мундус вини“ обогати колекцията с медали на винарната, като се добавиха четири сребърни и един бронз.

На въпроса към главния технолог кога и как усеща, че е направил вино за медал, той отговаря: „Често ми се случва като опитвам наше вино, което все още не е на пазара, да си кажа че се е получило и е готово за медал. Хубавото вино е онова, от което като изпиеш една чаша, ти се иска да си налееш втора.“

Leave a Comment