Фермерът Красимир Кумчев с решение на проблема за нивите със стотина наследници

Красимир Кумчев

Красимир Кумчев

Пловдивският фермер Красимир Кумчев има предложение към управляващите за разрешаване на брадясалия проблем с пръснатите из България и света наследници на земеделски земи, които не се интересуват от тях. Тези земи са милиони декари и в доста случаи на времето не е извършена делба, което допълнително затруднява разпореждането с нивите. Това е проблем както за наследниците, които не могат да продадат или отдадат идеални части, така и за земеделците, които искат да купят или наемат земята.

Предложението на фермера е за законодателна инициатива, която да определи срок, например една година, в който да се даде възможност на един от наследниците, да изкупи от роднините си техните дялове, за да може собствеността да бъде окрупнена и еднолична. Този срок от година трябва да бъде оповестен достатъчно широко и предварително, така че който има интерес, да може да реагира.

Ако след изтичане на определения срок все още има имоти на името на отдавна починалия дядо/баба със стотината съсобственици след тях – деца, внуци, правнуци, да се даде възможност на държавата/общината да продава за земеделски цели и на пазарни към момента цени въпросните ниви на земеделците, които ползват такива земеделски земи. Сумите от продажбите следва да се внасят в сметка, така че всеки съсобственик да може да изтегли парите от своя дял. Това е възможно да стане, тъй като държавата и общините разполагат с регистри за собственост и наследници.

Доста от наследниците дори не знаят, че са такива, коментира Красимир Кумчев. Те не се интересуват от земята, в някои случаи дори не познават роднините си.

За целта може да се направи публичен регистър с имената на съсобствениците на продадени земи и сумата, която могат да получат при извършена продажба.

Важно е да се реши този проблем, тъй като често фермерите работят чужди ниви и не плащат наеми, не защото не искат, а защото не знаят на кого. Те не могат и да очертаят въпросните земи, тъй като не намират с кого да сключат договори за наем или аренда, и съответно не получават субсидии за тези полета. Това спъва разширяването на стопанствата, спъва и земеделието като цяло, обобщи Красимир Кумчев.

 

 

Leave a Comment