Публична компания ще осигури геотермално отопление на оранжериите в холандски регион

ЕК одобри заем от 50 млн. евро на HVC Груп. Освен в осигуряване на евтино оранжерийно отопление, средствата ще бъдат инвестирани в централно парно на два региона, използващо енергия от биомаса

геотермално отопление на оранжерииЕвропейската комисия одобри днес заем от 50 млн. евро на енергийната компания HVC. Кредитът ще бъде предоставен от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Финансирането ще бъде използвано за осигуряване на отопление от възобновяеми източници за оранжерийно производство на зеленчуци в холандския регион Westland, както и за разширяване на мрежите за централно отопление в региони около Алкмар и Дордрехт.

HVC Груп подписа 15-годишно споразумение за заема. Финансирането от ЕИБ се подпомага от Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI) от Инвестиционния план за Европа. HVC ще използва заема в периода 2020-2024 г., които ще обхващат както разширяването на съществуващите мрежи за топлофикация в Алкмар и Дордрехт, така и инвестиции в геотермални източници за отопление на оранжерии в района на Westland.

Около една пета от разходите по проекта ще отидат за разширяване на съществуващите мрежи за централно отопление на HVC в регионите Алкмар и Дордрехт. HVC ще замени отделни котли за отопление с природен газ в жилищни и търговски сгради със съществуващо централизирано и по-устойчиво производство на топлина (биомаса и частично възобновяеми отпадъци), както и увеличаване на броя на връзките.

В региона Westland, известен със своята оранжерийна градинарска индустрия, HVC ще замени досегашното отопление с природен газ с нисковъглеродна геотермална енергия, като инсталира няколко геотермални топлинни източника. Преминаването към този тип отопление ще има ползи както за намаляване на разходите на производителите, така и за околната среда.

Както е посочено в наскоро одобрената ни Пътна карта на климатичната банка, ЕИБ ще увеличи значително своето финансиране, свързано с климата, през следващите години“, заяви вицепрезидентът на ЕИБ Кристиан Томсен.

Това е петият заем от ЕИБ за HVC Груп, която ЕИБ подкрепя от 1994 г. През годините тя финансира важни стъпки в прехода на HVC към устойчива компания за енергийна и топлофикация.

Обща информация

В Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е дългосрочна кредитна институция на Европейския съюз, собственост на нейните държави-членки. Тя предоставя дългосрочно финансиране за стабилни инвестиции, за да допринесе за постигане на целите на политиката на ЕС. През 2019 г. ЕИБ предостави близо 2,5 милиарда евро за проекти в Холандия, включително за здравни грижи, МСП и проекти за енергийна ефективност.

HVC има уникална позиция чрез своите дейности както в енергетиката, така и във веригата за отпадъци. Като устойчива публична компания, HVC се превърна в движеща сила зад общините, водните съвети, жилищните корпорации и жителите.

В Европейския фонд за Стратегически инвестиции (EFSI) е основният стълб на Плана за Европа инвестициите. Той предоставя гаранции, позволяващи на групата на ЕИБ да инвестира в по-рискови проекти. До момента проектите и споразуменията, одобрени за финансиране по ЕФСИ, са мобилизирали 535,4 милиарда евро инвестиции, като МСП са се възползвали от над 1,4 милиона евро.

Leave a Comment