Пример от Германия: Девет търговски вериги финансират хуманното отношение към животни със 130 млн. евро годишно

Лидл и Кауфланд дариха допълнително 50 млн. евро на инициативата и специално за свиневъдните стопанства

прасеГерманската инициатива Tierwohl – хуманно отношение към животните, се похвали преди броени дни с приноса от 50 млн. евро на „Шварц Груп“ – компанията, която притежава познатите и у нас търговски вериги Кауфланд и Лидл. Тази сума е извън другите годишни плащания на „Шварц Груп“. Тя е предназначена да подпомогне допълнително свиневъдите, които отглеждат хуманно животните.

Инициативата Tierwohl стартира през 2015 г. като до тази година тя поощряваше включването на производителите с хуманно отношение към птици. Благодарение на нея 75% от птиците в Германия вече се отглеждат по хуманен начин. От тази година свиневъдите бяха поощрени да се ориентират към тази желана от потребителите, а съответно и от търговците, грижа към животните.

С печата „Tierwohl“, който инициативата поставя на продуктите на животновъдите, те стават лесно разпознаваеми в търговската мрежа.

Финансирането на частната инициатива идва предимно от търговците, се вижда от електронната страница на Tierwohl. От 1 януари 2015 г. те плащат фиксирана сума за всеки килограм продадено месо. От 2018 г. тази сума се е увеличила от 4 цента на 6,25 цента за килограм продадено месо и колбаси, така че търговците на дребно осигуряват 130 милиона евро годишно. Годишният членски внос на спонсориращите компании е минимум 25 000 евро. До момента в инициативата са се включили 9 търговски вериги и 130 кланици. В периода 2015-2020 г. търговските компании са дарили около 645 милиона евро за инициативата за хуманно отношение към животните. Но има и компании, които подкрепят инициативата като спонсориращи членове.

Благодарение на Tierwoh животните с хуманно отношение в Германия са вече 510 милиона

печат за хуманно отношение в ГерманияПлюсът в хуманното отношение към свине, пилета и пуйки е, че в бъдеще ще се финансира все повече чрез пазара, а не както преди, чрез фонд, в който участващите компании за търговия на дребно са внесли вноска. Това означава, че значително повече собственици на животни могат да участват и още повече животни могат да се възползват от мерките за хуманно отношение към животните. „Нашата цел е да поставим допълнителното хуманно отношение към животните на икономически устойчива основа. Това е възможно само ако хуманното отношение се финансира от пазара в средносрочен план “, обяснява д-р. Александър Хинрихс, управляващ директор на инициативата Tierwohl, цитиран от немското издание Agrarheute.

През тази първа година за включване на свиневъдните стопанства в инициативата са одобрени 4 416 предприятия с общо 24,7 милиона прасета, включително 14,6 милиона свине за угояване. Следващата възможност за регистрация за свинеферми ще започне през януари 2021 година.

„Благодарение на разширената фаза на регистрация успяхме да приемем повече от два милиона угоени свине, които ще се възползват от ITW годишно от 2021 г. нататък. Също така сме доволни, че успяхме да убедим още 121 фермери за свине и прасета да продължат да участват в управляващия фонд ITW от 2021 г. нататък. Като цяло фазата на успешната регистрация е силен сигнал“, заявява Хинрихс.

Как ще бъдат разпределени към свиневъдите 50-те милиона евро?

Всички свиневъди, участващи в първата фаза на програмата за 2021-2023, трябва да получат еднократно плащане от 3000 евро, ако са преминали успешно одит на фирмата, отговорна за инициативата за хуманно отношение – ITW, най-късно до 30 юни 2021 г. Към Tierwoh работят 83-ма одитори, които проверяват стопанствата за прилагането на правилата за хуманно отношение.

Освен това производителите на прасенца ще получат увеличение от 1 EUR за цялото времетраене на програмата до общо 4,08 EUR на животно.

За всяко заклано прасе за угояване в периода от 1 юли 2021 г. до 31 декември 2021 г. фермите, угояващите свине, получават надбавка от 1 EUR в допълнение към вече определената такса за хуманно отношение към животните от 5,28 EUR, която се изплаща директно на собствениците на животни от фонда ITW.

Шефът на „Шварц Груп“ Гериг вижда добър сигнал за фермерите

Акционерите на ITW взеха решение за плана за дистрибуция в координация с Lidl и Kaufland. Въвеждането на идентичността на продуктите, произведени от свинско месо, също трябва да бъде подкрепено от специалния фонд. „Шварц Груп“ обяви специалното плащане от 50 милиона евро на инициативата за хуманно отношение към животните в началото на декември. Това се случва на фона на изключително трудната в момента ситуация за свиневъдите, свързана с африканската чума и пазара.

Клаус Гериг, ръководител на Шварц Груп, заявява: „Радваме се, че конкретното изпълнение на плащането може да бъде разработено и да бъде взето решение толкова бързо заедно с ITW. Това е добър сигнал към фермерите и важен сигнал за повече хуманно отношение към животните.“

Leave a Comment