Инвестиционните мерки 4.1, 4.2, 6.1 и 6.3 ще бъдат отворени 2021 г. Ще се финансира напояването!

Отпада предимството за кандидати от селски райони
Актуализирани са плащанията по мярка 10, Натура 2000 и хуманното отношение
При биологичните пасища подпомагането ще е на база 0,3 животински единици на хектар

комитет по наблюдениеПриеми по инвестиционни мерки, подпомагане на млади фермери и малки стопанства от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., ще бъдат отворени с предимство през 2021 г. Това стана ясно по време на днешното заседание на Комитета по наблюдение на Програмата.

Подмерките 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ са едни от най-атрактивните поради широкия набор от подпомагани дейности. С висок интерес за кандидатстване, който значително надвишава бюджетните възможности на Програмата, са и подмерките 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ и 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Те ще бъдат финансирани със средства от инструмента „Следващо поколение ЕС“ по Плана за възстановяване на ЕС и бюджета, определен за преходния период 2021-2022 г. след приемането на Регламента за определяне на някои преходни разпоредби.

Средствата от инструмента „Следващо поколение ЕС“ се предоставят за справяне с въздействието на кризата Covid-19 и последиците от нея за земеделския сектор и селските райони на страната. Целевото им използване по подмерки 4.1 и 4.2 ще допринесе за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване на сектора. Насочването на средства по подмерки 6.1 и 6.3 ще подпомогне земеделските стопани при въвеждането на нови модерни технологии и осигуряване на безопасна работна среда.

Проведена бе широка дискусия за условията и приоритетите, чрез които ще се постигне целевото насочване на средства за справяне с предизвикателствата, пред които са изправени различните секторни производства и преработвателите на селскостопански продукти.

Предвижда се по подмерки 4.1 и 4.2 да отпадне подхода, при който приоритетно се подпомагаха проекти, изпълнявани на територията на селски район. Предлага се насърчаване подкрепата за проектни предложения в обхвата на така наречените чувствителни сектори. Ще се финансират проекти за инвестиции, свързани с напояване, околна среда, внедряване на дигитални технологии, автоматизиране на работните процеси. Насърчава се и подкрепата към кандидати, които имат затворен цикъл на производство чрез преработка на собствени суровини. Посредством насочването на помощта към признати групи и организации на производители се цели и подпомагането на по – голям брой земеделски производители.

Членовете на Комитета по наблюдение приеха единодушно направеното предложение на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. за допълнение на 10-то изменение на Програмата. Бяха одобрени актуализираните размери на компенсаторните плащания по мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ и мярка 14 „Хуманно отношение към животните”.

С приетите изменения по мерките, свързани с агроекология и биологично земеделие, се дава възможност през 2021 г. кандидатите да поемат ангажименти с по-кратка продължителност – до 2 г. или ежегодно да удължават вече поетите от тях ангажименти до края на 2022 г. Съотношението за подпомагане на постоянно затревените площи по направление „Биологично растениевъдство” се променя от 1 животинска единица (ЖЕ) на 2 ха на 0,3 ЖЕ на 1 ха. По този начин се дава възможност на бенефициентите по направлението да заявяват по-голям размер постоянно затревени площи и фуражни култури.

Предвид планираното обнародване в ДВ на нови заповеди за обявяване на защитени зони по Директивата за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна до края на годината се предвижда разширяване обхвата на защитените зони по мярка 12.

Leave a Comment