Днес е Бъдни вечер – любовта сяда край трапезата

Рождество ХристовоДнес е Бъдни вечер – денят, в който Бог изпраща своя син на земята, дете от плът и кръв. Исус Христос се ражда в пещера, а първото му легло е сеното в ясла. Първите, които поздравяват появата му, са овчарчета наблизо. Когато едно истинско чудо се случва, няма барабани, нито фойерверки, нито речи, нито всенародно веселие. Има тишина и необяснимо щастие. Когато Бог иска да предизвести важно събитие, той не си служи с фосфор и динамит, а подрежда планетите и звездите. И спуска мир и любов на Земята. Божествените чудесата се усещат единствено със сърцето, а човешките чудеса са нищо повече от театър.

Бъдни вечер е изцяло семеен празник, който и тази година ще ни събере край трапезата в очакване на Рождество Христово. За наша радост новите прави срещу пандемията не забраняват общото празнуване с близки роднини, така както е в други държави, където е забранено семействата на родителите и тези на децата им да са заедно.

Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, огнището, но и на починалите предци – родственици, които също се смятат за част от семейството. В някои части от страната хората наричат Бъдни вечер „Малка Коледа“, „Суха Коледа“, „Детешка Коледа“ или по-рядко – „Мали Божич“ и „Крачун“.

Празничната трапеза включва обреден хляб, наречен „Боговица“, „Богова пита“, „Божичник“, „вечерник“, „светец“ или „харман“. Той е замесен с „мълчана вода“ от момата или от млада булка, като брашното е пресято през три сита. От тесто върху питата се оформят изображения на нивата и на домашните животни.

Прочети още: Как се правят вкусни сармички за Бъдни вечер

Рецепти за вкусни гозби на Бъдни вечер

Върху трапезата се нареждат нечетен брой ястия – 7, 9 или 11. Сред тях са пълнени чушки с ориз, сърми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията, колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.

Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове. След четене на молитвата, най-възрастният разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата за Бога, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината.

Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

На Бъдни вечер завършват и 40-дневните коледни пости.

Leave a Comment