Китай ще изпревари САЩ през 2028 г. и ще стане първата икономическа сила в света

Преминавайки към 2030 г., ще станем свидетели на все по-зелен и технологичен свят, според прогноза на британски мозъчен тръст

китайски небостъргачКитай ще изпревари Съединените щати и ще се превърне в първата икономическа сила в света през 2028 г., пет години по-рано, отколкото се очакваше, поради контрастното възстановяване на двете страни от пандемията COVID-19, съобщи британският Център за икономически и бизнес изследвания (CEBR) в годишен доклад, публикуван днес, 26 декември, предаде Ройтерс.

„Пандемията COVID-19 и съответните икономически последици със сигурност накланят съперничество между двете страни в полза на Китай.“

CEBR заявява, че „умелото управление на пандемията в Китай“, със строгото ранно блокиране и ударите, които понася прогнозата за дългосрочния растеж на Запад означават, че относителните икономически резултати на Китай са се подобрили.

Китай изглеждаше настроен за среден икономически растеж от 5,7% годишно от 2021-25 г., преди да се забави до 4,5% годишно от 2026-30.

Докато Съединените щати вероятно ще имат силно възстановяване след пандемия през 2021 г., но растежът ще се забави до 1,9% годишно между 2022 и 2024 г. и до 1,6% след това.

Япония ще остане третата по големина икономика в света в доларово изражение до началото на 2030-те години, когато ще бъде изпреварена от Индия, изтласквайки Германия от четвърта на пета.

Великобритания, в момента петата по големина икономика по мярката на CEBR, ще падне на шесто място от 2024 г.

Въпреки удара през 2021 г. от излизането на Обединеното кралство от единния пазар на Европейския съюз, британският БВП в долари се очаква да бъде с 23% по-висок от този на Франция до 2035 г. Това ще се дължи на лидерството на Великобритания във все по-важната цифрова икономика.

През 2020 г. на Европа се падат 19% от продукцията в топ 10 на световните икономики, но това ще падне до 12% до 2035 г. или дори още по-ниско, ако има грубо разделение между ЕС и Великобритания, казва CEBR.

Докладът казва също така, че въздействието на пандемията върху световната икономика вероятно ще се прояви в по-висока инфлация, а не по-бавен растеж.

„Виждаме икономически цикъл с нарастващи лихвени проценти в средата на 2020-те години“, се казва в прогнозата, което създава предизвикателство пред правителствата, които масово са заели средства, за да финансират своя отговор на кризата с COVID-19.

„Но основните тенденции, които бяха ускорени от този момент, са към един по-зелен и по-базиран на технологии свят, докато преминаваме към 2030-те“, обобщава мозъчният тръст.

Leave a Comment