Десет изчезващи уникални съкровища на природата

Амазония

Амазония

Амазонската тропическа гора, белите дробове на Земята, намалява

Обхващайки девет различни страни в Южна Америка, обширната тропическа гора е критична мивка за въглерод и дом на богатство от различни растения и животни. Нивата на обезлесяване достигнаха 12-годишен връх през 2020 г., тъй като все повече от тази ценна екосистема беше изчистена за говедовъдство, земеделие и минно дело. Количеството на валежите на някои места е спаднало с четвърт поради прочистването.

коралов рифГолемият бариерен риф може да умре до 2100 г.

400 вида корали, 500 вида риби и над 4000 различни мекотели като морски костенурки живеят в Големия бариерен риф край североизточното крайбрежие на Австралия. Но при по-високи температури на водата коралите изхвърлят водораслите, необходими им за оцеляване. Половината от рифа вече е загубена. С повишаване на температурата в световен мащаб от 1,5 градуса по Целзий, най-големият коралов риф в света може да умре до 2100 година.

Галапагос

Галапагос

Застрашеното богатство на Галапагоските острови

Галапагоските острови в Еквадор, разположени на 1000 километра от западното крайбрежие на Южна Америка, са обект на световното наследство поради голямото разнообразие от фауна и флора, които процъфтяват на вулканичния архипелаг. Някои видове са уникални за островите и тяхната еволюция е вдъхновила Чарлз Дарвин. Този рядък природен рай е застрашен от туризъм, инвазивни видове, замърсяване и прекомерен риболов.

Еверест

Еверест

Ледниците на Хималаите се топят и потъват в боклуци

През 1980 г. Райнхолд Меснер успя да направи първото самостоятелно изкачване на връх Еверест без допълнителен кислород. През последните десетилетия най-високата планина в света е била изкачвана повече от 10 000 пъти. Срещата на върха привлича все по-голям брой туристи, които оставят все повече боклуци след себе си. Хималайските планини също наблюдават високи темпове на топене на ледниците поради глобалното затопляне.

Дървото Джошуа

Дървото Джошуа

Национален парк Джошуа остава без дърветата Джошуа

До края на века дърветата Джошуа, които дават името на националния парк в Калифорния, ще са почти изчезнали поради повишаването на температурите. Пустинното растение юка също се бори с нарастващата суша. А при тези, които растат на по-високи и по-студени места, има по-малко от молците Юка, които са отговорни за опрашването на цветовете.

Килиманджаро

Килиманджаро

Снеговете на Килиманджаро се разтопиха

Най-голямата планина в Африка се състои от три вулканични конуса, най-високият от които, наречен „Кибо“, достига 5895 метра над морското равнище. Белият връх е загубил около 85% от леда си между 1912 и 2009 г. Изследователите подозират, че намаляващата снежна покривка на танзанийската забележителност е свързана с глобалното затопляне.

мачу пикчуВибриращите стъпки на туристите рушат Мачу Пикчу

Повече от 1,5 милиона туристи посещават историческата цитадела на инките в перуанските Анди. ЮНЕСКО препоръчва по-малко посетители с аргумента, че вибрациите от милиони стъпки правят древните структури нестабилни. Туристическите орди имат също така отрицателно въздействие върху околната среда на района.

Малдиви

Малдиви

Малдивите потъват

Планирате ли да летите до Малдивите, докато все още ги има? Така просто ще допринесете за изчезването им. Нито едно друго транспортно средство не оказва толкова негативно влияние върху климата като пътуването със самолет. Тъй като глобалното затопляне се ускорява, световното морско равнище се повишава до 3,7 см годишно. А Малдивите са разположени само на 1,5 метра над морското равнище и всеки сантиметър е от значение.

никарагуаПроектираният канал Никарагуа застрашава живота в сладководното езеро

В бъдеще масивните контейнерни кораби биха могли да плават в най-голямото езеро в Централна Америка вместо гребни лодки като част от предложения канал Никарагуа, свързващ Карибско море с Тихия океан. Природозащитниците се опасяват, че това ще се отрази негативно на цялата екосистема на сладководното езеро, което е дом на акули и риби меч и доставя питейна вода на местното население.

Мъртво море

Мъртво море

Мъртво море умира

Разположено на 420 метра под морското равнище, Мъртвото море без излаз към друго море е най-ниското водно тяло на земята. Но уникалното солено езеро бавно изсъхва. Изтеглянето на питейна вода от река Йордан от Израел и Йордания е довело до спадане на нивата с около метър всяка година.

Текстове и снимки на Дойче веле

Leave a Comment