„Подкрепа“: 42-то Народно събрание е изчерпано, да се свика Велико

За избора на Парламент, който да промени Конституцията, вече има закон, който съвпада с вижданията на протестиращите, казват от синдиката

Моралният дефицит на доверие и авторитет на парламентарните политически сили в 42-то

лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев

„Подкрепа“ смята, че са смехотворни твърденията, че ВНС би ни излязло скъпо

Народно събрание са непоправими… Единственият правилен изход от създалата се ситуация е президентът да отправи искане за свикване на Велико Народно събрание. Това заявяват в съобщение до медиите днес от конфедерацията на труда „Подкрепа“. Според синдиката България е в безпрецедентна криза.

От „Подкрепа“ смятат, че трябва да се подготви бюджетът, за да функционира държавата. Също така да се договорят европейските фондове. След което Росен Плевнелиев да поиска свикването на Велико Народно събрание, парламентът да направи дебат и да се произнесе с гласуване. От синдиката добавят, че в момента има действащ Закон за избор на Велико Народно събрание (ВНС), според който пропорционалните и мажоритарни народни представители са 50 на 50.

В същия закон е залегнало правото, че инициативен комитет от 500 души може да издигне независим депутат – нещо, което искат и протестиращите. „Не е проблем да се променят няколко текста, с които да се улесни изборният процес в страната и зад граница чрез машинно или електронно гласуване и това е много по-лесно и бързо, отколкото да се променя Избирателният кодекс“, смятат от профсъюза на д-р Константин Тренчев.

„Смехотворни са аргументите, че едно ВНС е скъпо удоволствие, защото само чрез ВНС може да се намали броят на депутатите, да се регламентира отзоваването им, да се гарантира нормалното функциониране на съдебната система, да се децентрализира властта в регионите, да се избират областните управители“, посочват още от синдиката.

Накрая от „Подкрепа“ предупреждават, че ако българските институции и парламентарно представените партии не разгледат исканията им и не предложат разумно решение, синдикатът може да предприеме действия за организиране и провеждане на общонационална политическа стачка.

Leave a Comment