С нова наредба качеството на сурово овче, козе и биволско мляко също ще се следи в лаборатории

Ако животновъдите не изпълнят предписанията, в случай, че качеството на млякото не отговаря на изискванията, те няма да могат да го продават

козиПроект на Наредба включва към контрола за качество на суровото мляко фермите с биволи, овце и кози. Досега единствено суровото краве мляко се оценяваше в лаборатории и това бе залегнало в Наредба 2 от 2017 г. Когато тази наредба започна да се прилага преди три години, много млечни кравеферми, които не можаха да отговорят на изискванията за качество на суровината, се трансформираха като стопанства за отглеждане на говеда за месо.

Проектът на Наредба за специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово мляко, предлагането на пазара на мляко и млечни продукти и официалния им контрол е в отговор на извършен европейски одит и препоръките към него.

С проекта се регламентира изпитването и контрола на хигиенния показател общ брой микроорганизми (ОБМ) и наличие на инхибитори за овче, козе и биволско сурово мляко.

Самоконтролът на фермите ще се извършва от пробовземачи със сертификат. Пробите ще се считат за невалидни ако са извън референтните стойности за масленост на съответния тип мляко и точка на замръзване. Дейността на пробовземачите подлежи на контрол от БАБХ. При вземане от пробовземача на три невалидни проби в рамките на три последователни месеца, неговият сертификат за извършване на дейност се обезсилва и достъпът му до модул „Мляко“ се отнема. За възобновяване на дейността, пробовземачът преминава ново обучение. Също така пробовземачите следва да попълват декларация за независимост и безпристрастност, с която се задължават да изпълняват дейностите по пробовземане лоялно и коректно, при спазване на пълна конфиденциалност.

За първи път се въвежда условие изпитването на суровото мляко да се извършва само по инструментални методи в лаборатории, регистрирани по реда на чл. 30 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. По този начин се цели отново недопускане манипулации на пробите и на получаваните резултати.

При регистрация на лабораториите по реда на чл. 30 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и в съответствие с чл. 37 от същия закон, лабораториите подлежат на контрол от страна на БАБХ, който има за цел да гарантира, че резултатите от изпитването са достоверни и са получени по методите, посочени в обхвата на акредитацията.

В допълнение на гореизложеното и съобразно препоръките на европейските одитори, се въвеждат условия за последващи действия при установени несъответствия в дейността на лабораториите, изследващи сурово мляко. На основание сключването на споразумение между БАБХ и лабораторията, същото може да бъде прекратено при заличаване на регистрацията по Закона за ветеринарномедицинската дейност или прекратяване на дейността на лабораторията. При три и повече нарушения, извършени от лаборатория за срок от шест месеца, споразумението ще бъде прекратено. Същото се предвижда и при установяване на несъответствия на работата или условията в лабораторията по отношение на изпитване на сурово мляко. Година по-късно споразумението ще може да бъде подновено.

При установени несъответстващи резултати от официалния контрол, извършвани от компетентния орган и самоконтрола във фермата за производство на сурово мляко, фермерът ще трябва да се коригира. Коригиращите действия включват: предприемане на хигиенни мерки, доказване на съответствие с критериите по показателите общ брой микроорганизми, общ брой соматични клетки (ОБСК) и инхибитори и преработка на млякото в сирена с период на зреене най-малко 60 дни. В случай, че  бизнес операторът на храни не предприеме действия в продължение на три месеца за привеждане в съответствие с критериите, компетентният орган налага забрана за пускане на суровото мляко на пазара и разпорежда неговото унищожаване. 

Проектът на Наредба регламентира изпитването и контрола на хигиенния показател ОБМ и наличие на инхибитори за овче, козе и биволско сурово мляко, както и контролът на ОБМ, ОБСК и инхибитори на суровото краве мляко.

От особена важност е изпитването на валидни проби сурово мляко, които не са претърпели оводняване и/или друга манипулация, като в тази връзка и на база съгласуване с представители на заинтересования сектор са заложени стойности на физико-химичния показател масленост за овче, козе и биволско мляко.

Към проекта на Наредба са включени три броя приложения – приемо – предавателни документи, касаещи доставките на сурово мляко и декларация за независимост и безпристрастност на пробоовземача. Приложенията имат за цел да дадат насоки и да улеснят в максимална степен работата на заинтересованите страни, в т. ч. контрола на суровината и процеса по пробовземане.

 

 

Leave a Comment