В Германия и Шотландия са разработени инструменти за проследяване съдържанието на хумус в почвата

хумусЕкспертите по почвата и софтуера разработват инструменти за проверка на хумуса в земеделските земи. Със снимка на почвата и координатите на местоположението, приложението определя текущото съдържание на хумус. Счетоводният баланс е включен в полева картотека.

Изграждането на хумус активно допринася за опазването на климата. 58 процента от хумуса е въглерод . Целевото натрупване на хумус свързва въглерода от атмосферата и помага за намаляване на парниковите газове, които оказват влияние върху климата .

Инструментът на института Тюнен в Германия е нов софтуер, който предвижда промените в хумуса в почвите. Приложението прогнозира развитието на съдържанието на въглерод (Corg) във времето. Той изчислява дали хумусът се разгражда или натрупва. Приложението CarboCheck балансира текущото съдържание на хумус, разказва електронното издание agrarheute.com.

Ето как работи новото приложение за проверка на хумус:

Приложението оценява съдържанието на хумус със снимката на почвата и местоположението на мобилния телефон. Въз основа на тази стойност и други данни, софтуерът предвижда как ще се развива съдържанието на хумус / въглерод в почвата с течение на времето.

Чрез друг инструмент – CPix, е разработен алгоритъм въз основа на данните от официалното проучване на състоянието на почвата. Той съчетава спектралните цветове на снимката с органичното съдържание на Corg. Тук са включени геоданни. Алгоритъмът е валидиран за дългосрочни тестови области.

CPix също така съдържа функция за оценка. Това позволява изчисленото съдържание на Corg (органичен въглерод) за дадено поле да бъде сравнено със съдържанието, типично за местоположението. Проверката за достоверност трябва да избягва грешки. След това определената стойност на Corg може да се преобразува в съдържание на хумус.

Подобно приложение вече съществува в Шотландия, разработено от Института Джеймс Хътън в Абърдийн. В проекта на института Thünen  участват няколко организации, сред които Земеделската камара от Долна Саксония и Асоциация Хумус.

Преценете точно съдържанието на хумус: покажете като светофар в полевата карта

Приложението CarboCheck е интегрирано в софтуер за полевата карта. Не е необходимо ръчно въвеждане на данни. Резултатът се показва под формата на светофар, където зелено означава натрупване на хумус, жълто – без промяна и червено – разграждане на хумуса.

Това трябва да направи използването на инструмента възможно най-лесно. Несигурността и методите за изчисляване винаги могат да бъдат проверени. Съществуват и възможности за отглеждане и управление, които носят допълнителен хумус.

Проучването на почвата осигурява вземане на проби от Германия на повече от 3100 места, уникален запис като основа за проверка на приложението Carbo. Съдържанието на хумус е изключително интересно за опазване на климата и плодородието на почвата.

Търговията със сертификати е икономическата алтернатива на превръщането на фермерите в пазители на климата. Това трябва да покрие допълнителните финансови разходи за натрупване на хумус.

Leave a Comment