Цените на пшеницата и царевицата достигнаха 6-годишни върхове и продължават нагоре

Причините: Търсенето от Китай е по-голямо от предлагането, реколтите в Южна Америка пострадаха, Русия ще ограничи износа от 15 февруари до 30 юни и ще въведе мито
В Европа царевицата стана по-скъпа от пшеницата

царевицаОграниченото предлагане, локалните забрани за износ и наложените тарифи надуха цените на зърнените пазари. Фючърсите на пшеницата и царевицата достигнаха 6-годишен връх на борсата в Чикаго. Като цяло експортните цени на почти всички видове зърно са на многогодишни върхове.

В момента царевицата дори е по-скъпа в Европа и в много други региони по света от и без това много скъпата пшеница. Анализаторите откриват причината във факта, че търсенето от Китай и други големи страни вносители значително надвиши намаленото предлагане на царевица и соя от САЩ, Южна Америка и Украйна.

Много силно увеличение на цените на храните и фуражното зърно в такива важни страни износители като Русия, Украйна и Аржентина накара правителствата да тези държави да наложат ограничения на износа и по-високи износни мита, и това допълнително повиши цените на зърно световния пазар. Колко дълго ще продължи този ценови възход в момента зависи главно от по-нататъшното развитие на времето и предстоящата реколта в Южна Америка. А прогнозите за нея не са добри.

Само в Австралия данните за текущата реколта показват много добри резултати за пшеница, ечемик, а също и за рапица. Но изключително силното глобално търсене от Китай остава много високо на фона на бързото възстановяване на популациите на свине там и поглъща наличните в момента доставки като прахосмукачка.

На европейския фючърсен пазар цените на пшеницата са се повишили до малко под 216 евро на тон през новата година, а това са най-високите цени след сушата през 2018 г. Новата реколта от пшеница за 2021 г. все още се търгува на малко под 195 евро на тон. Европейските цени на царевицата дори са се повишили до 220 евро на тон, което означава, че те са не само на многогодишен връх, но дори са по-високи от тези на пшеницата.

Една от причините за настоящата експлозия в цените на царевицата е, че Аржентина спря да продава царевица за износ до 28 февруари. Причината за забраната са усилията на аржентинското правителство да осигури адекватно снабдяване с местна храна и да ограничи ескалиращата инфлация на храните.

Аржентинското правителство продължава да се бори да контролира инфлацията на цените на храните и да помага на семейства с ниски доходи, борещи се със силно спадаща икономика и големи загуби на доходи по време на пандемията. Износителите все още могат да купуват царевица от Аржентина при условие, че ще осъществят експорт след 1 март.

Площите на соята в Аржентина за новата реколта 2020/21 вероятно ще бъдат по-малки от планираните 17,2 милиона хектара поради необичайно сухото време. Тази година производството на царевица, соя и пшеница в Аржентина, но също и в Бразилия, беше значително повлияно от климатичния феномен Ла Ниня, заради който настъпи суша в двете страни в Южна Америка и предстоящите реколти вероятно ще бъдат значително по-малки. Полетата, които все още не са засадени със соя или царевица, може вече да не могат да бъдат засадени поради липса на влага, посочват брокери.

В Чикаго фючърсите на пшеницата също се повишиха до шестгодишен връх, тъй като се предполага, че руският износ ще намалее значително поради квотата за износ и че глобалното предлагане ще продължи да се влошава в резултат на това. Русия, най-големият износител на пшеница в света, ще въведе квота за износ на пшеница , ръж, ечемик и царевица, която ще ограничи износа до 17,5 милиона тона за периода от 15 февруари до 30 юни, както и данък върху износа на пшеница от 25 евро на тон в този период.

SovEcon, руска консултантска фирма, прогнозира, че износът на руска пшеница ще е около 36,3 милиона тона, което е доста по-малко в сравнение с по-ранните прогнози от 40,8 милиона тона. Някои фермери в страната могат да забавят продажбите на пшеница до юли, в очакване квотата да приключи, казват анализатори.

Експортните цени на руската пшеница продължиха да растат вследствие на предстоящия данък върху износа на пшеница, посочват брокери, но добавят, че търговията традиционно отслабва преди дългите новогодишни празници, които продължават от 1-ви до 10 януари.  Миналата седмица руската пшеница със съдържание на протеини от 12,5% се продаваше в пристанищата на Черно море за $ 262 на тон (FOB), което е с 5 долара повече от предходната седмица.

Анализаторите съобщават също, че след средата на февруари, когато бъде въведен данък за износ, пшеницата ще се предлага за 270 долара за тон.

Освен това експортните цени за ечемик наскоро се повишиха с 2 долара до 220 долара за тон.

Leave a Comment