Амарант – протеиновото чудо на природата, което расте у нас като плевела щир

Няма фуражни растения, които да конкурират рода Амарант като съдържание на минерали, витамини и белтък

амарантАко в природата и в селското стопанство има приказно, легендарно алено цвете, то това със сигурност е амарант. Amaranthus е род на космополитни едногодишни или многогодишни растения, общо известни като amaranths . Някои видове амарант се отглеждат като листни зеленчуци, псевдозърнени култури и декоративни растения. Повечето от видовете Amaranthus са летни едногодишни плевели, които у нас наричаме щир.

Прочети още: Съвети за сполучливо разсаждане

Не е известно фермер в България да отглежда растения от рода амарант. Някои видове се срещат в парковете и домашните градини.

Амарантът варира в цвета на цветовете, листата и стъблото с редица поразителни пигменти от спектъра на кестеняво до пурпурно и може да расте надлъжно от 1 до 2,5 метра височина с цилиндрично, сочно влакнесто стъбло.

В рода има приблизително 75 вида, които са ендемични за всеки континент от тропическите низини до Хималаите.

Картофите, царевицата, амарантът са се отглеждали от индианците и са им служили като храна в продължение на хилядолетия преди раждането на Христос, а семената амарант, които могат да се съхраняват в продължение на десетилетия, са били като вид валута, златен резерв на племенните водачи.

В нашето съвремие можем да гледаме на амаранта като на супер зелено торене.

Няма други растения, способни да създадат толкова голяма вегетативна маса за един сезон. Освен това корените на амаранта вдигат хранителни вещества от дълбочина 3-4 метра.

Амарант е супер храна за всяко живо същество.

Няма фуражни растения, които да се конкурират с амаранта по добив, по съдържание на витамини, минерали и протеини. Амарантовият протеин е уникален – той надминава всички растителни и животински протеини по отношение на набора и баланса на аминокиселините, включително незаменими, които не се произвеждат в животински организми. По отношение на качеството и усвояемостта, амарантовият протеин надминава дори млечния протеин. Тоест млади говеда, дребни говеда могат да се хранят с амарантови смутита, амарантовите зеленчуци могат да се използват като стартов фураж за всякакви селскостопански птици, съобщава руският сайт за земеделие AgroXXI.

Амарантът е изключително устойчиво растение, способно да се адаптира към различни климатични условия, дори в неблагоприятна зона за отглеждането той дава до 1000 кг/хектар зелена, високо питателна, високо протеинова маса.

Когато амарантът се въведе в менюто за стопански животни, не само производителността им се увеличава забележимо, но и съдържанието на мазнини, протеини, микроелементи и витамини в млякото се вдигат, наблюдава се ръст в производството на яйца, репродуктивните качества на говедата и птиците се подобряват.

Както всички знаем, не само говеда и дребен добитък, но и свинете и птици ядат млада люцерна с удоволствие и голяма полза. Само че след цъфтежа люцерната става груба, съдържанието на фибри се повишава и животните трудно я усвояват.

При амаранта това не се случва – той изглежда млад през целия вегетационен период, съдържанието на фибри не се увеличава. Тоест амарантът е пълноценен фураж не само за говеда, дребни преживни, но и за свине и птици през целия сезон.

При угояване с амарант се получава трупно месо без излишни мазнини – нещо, за което фермерите обикновено разчитат на скъпи комбинирани фуражи.

В Украйна през 2019 г. към съществуващите 30 селскостопански предприятия, които са участвали в отглеждането на амарант, са добавени още 100. Много земеделски компании, които са започнали да отглеждат амарант, също стартират производството на амарантово масло, брашно, зърнени храни, люспи и други продукти от това растение.

В Русия интересът към амаранта също нараства. През 2019 г. площта под амарантови култури се оценява на 3,5 хиляди хектара.

И ако знаем нещо за ползите от амаранта за животни, то почти никак не знаем за ползите при хората.

Амарантус триколорОт древни времена амарантът се използва като протеинова, витаминна и минерална салата, от него се прави витаминозен чай, от зърно амарант се пекат диетичен хляб и хлебни изделия, правят се много сладкарски изделия. Амарантът е мощен антиоксидант.

Съществува вещество, наречено сквален.

В нашето тяло то играе ролята на регулатор на много метаболитни процеси, отговорни за производството на хормони и антитела, за синтеза на ензими и витамини, нормализирането на нивата на холестерола и захарта, защитата от свободните радикали, възстановяването и подобряването на увредените органи.

Няма нито една посока в медицината, при която сквален и лекарства на негова основа да не намират приложение. На негова основа са създадени ефективни противоракови лекарства, които нормализират кръвната захар. За лечебни цели сквален беше извлечен от мазнините на редки дълбоководни акули, но препаратите от такива суровини са по-скъпи от златото и не са достъпни за всички.

Сквален има и в зехтина – до 0,7%.

А в амарантовото масло скваленът е до 8%.

Leave a Comment