Фермери ще могат да продават от разстояние чрез МПС, велосипед или куриер

БАБХ ще извършва контрол като взима проби от храните за доставка

фермерски пазар ПловдивПроект на Наредба за специфичните изисквания при при търговия с храни от разстояние разрешава доставките да се извършват чрез превозни средства, които отговарят на хигиенните изисквания или чрез специални контейнери за транспортиране. Могат също така да се използват мотоциклети, мотопеди, индивидуални електрически превозни средства, велосипеди и превозни средства, които не попадат в обхвата на чл. 50 от Закона за храните, ако са снабдени с контейнери или други подходящи вторични транспортни опаковки. Тези превозни средства трябва да са регистрирани от съответния компетентен орган и да са обозначени и вписани в регистъра по чл. 24, ал. 1. Това е регистъра, който БАБХ поддържа на електронната си страница и в който са вписани бизнес операторите, обектите за производство, преработка и/или дистрибуция на храни и на хранителните добавки и храните, предназначени за употреба при интензивно мускулно натоварване.

Проектонаредбата допуска използването на куриерски или пощенски услуги за доставка на храни.

(Справка в сайта на Българската агенция по безопасност на храните показва, че съществуват списъци, в които са включени с наименованията на фирмите или имената на физическите лица 69 производители на плодове и зеленчуци и 84 доставчици на малки количества храни от животински произход. Но очевидно това не са регистрите, които се посочват в проектонаредбата – б.р.)

За да търгуват от разстояние, фермерите трябва да са регистрирани по чл. 61 от Закона за храните. Регистрацията изисква да се подаде заявление в БАБХ.

В него се посочват име и адрес, съответно наименование, седалище и адрес на управление на лицето и единен идентификационен код по Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или еквивалентен документ за регистрация в друга държава – членка на Европейския съюз, или друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Да се посочи електронна поща, телефонен номер и пощенски адрес.

Да се опише начинът на търговия с храни от разстояние, включително средствата за комуникация.

Трябва да се напишат имена или наименования на бизнес операторите, с които са сключени договори за търговия с храни от разстояние и регистрационни номера или номера на одобрение на обектите.

Вписват се видът, броят и регистрационните номера на превозните средства, а когато се извършва транспортиране на храни по чл. 50, ал. 1 и 2 – номер и дата на издаване на регистрационния стикер.

Декларира се, че се прилага план за проследимост на храните, който е на разположение в обекта по регистрация за проверка от компетентния орган.

За да извършват доставка на храни, лицата трябва да притежават лични здравни книжки.

Агенцията по храните извършва официален контрол на обектите, които предлагат храни от разстояние. Основното в контрола е вземане на проби от търгуваните продукти и изследването им в лаборатории. Ако контролът и пробите се взимат в резултат на сигнал към БАБХ за наличие на опасни и некачествени храни, лабораторното изследване се заплаща от бизнес оператора (фермер или търговец). А когато съмненията не се потвърдят, изследванията се заплащат от подалия сигнала.

 

 

 

Leave a Comment