Китай отказа влизане на екип на Световната здравна организация, изпратен да изследва за Ковид-19

Великата китайска стенаДвама членове на Световната здравна организация (СЗО) пътуваха за Китай, когато от организацията заявиха, че липсва разрешение за виза.

Китай обаче оспори това, като заяви, че все още се договарят подробности за посещението, включително дати.

Дългоочакваното разследване беше договорено от Пекин след много месечни преговори със СЗО.

Вирусът е открит за първи път в Ухан в края на 2019 г., като първоначалното огнище е свързано с пазар.

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес заяви, че е „много разочарован“, че Китай все още не е финализирал разрешенията за пристигането на екипа „като се има предвид, че двама членове вече са започнали пътуванията си, а други не са могли да пътуват в последния момент“.

„Уверен съм, че Китай ускорява вътрешната процедура за възможно най-бързото влизане на екипа в страната“, каза той пред репортери в Женева вчера, обяснявайки, че е бил в контакт с висши китайски служители, за да подчертае, „че мисията е приоритет за СЗО и международния екип „.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг заяви пред Би Би Си, че „може да има някакво недоразумение“.

„Китайските власти са в тясно сътрудничество със СЗО, но има няколко малки огнища на множество места по света и много страни и региони са заети в работата си за предотвратяване на вируса. Ние също работим по това,“ каза тя.

СЗО работи от месеци за изпращане на 10-членен екип от международни експерти в Китай с цел изследване на животинския произход на пандемията и как точно вирусът за първи път е преминал към хората.

Миналия месец беше обявено, че разследването ще започне през януари 2021 г.

Двамата членове на международния екип, които вече са отпътували за Китай, са тръгнали рано във вторник, каза СЗО. Според агенция Ройтерс шефът на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън каза, че един вече се връща, а друг е в трета държава.

Covid-19 е открит за първи път в китайския град Ухан в централната провинция Хубей в края на 2019 г.

Първоначално се смяташе, че вирусът идва от пазар, продаващ екзотични животни за месо. Предполагаше се, че именно тук вирусът е направил скок от животни към хора.

Но произходът на вируса остава дълбоко оспорен. Сега някои експерти смятат, че не пазарът е първоизточникът, а там вирусът само е увеличил разпространението си.

Някои изследвания предполагат, че коронавирусите, способни да заразят хората, може да циркулират неоткрити в прилепите от десетилетия. Не е известно обаче какъв междинен животински гостоприемник е предал вируса от прилепите на хората.

Leave a Comment