ФАО: Цените на селскостопанските продукти скочиха средно с 3,1% през 2020 г., на растителните масла – с 19%

Млечните поскъпват с 3,2% през декември, но като цяло през 2020 г. са с 1% под нивото на 2019 г. При зърнените оризът е с най-висок годишен скок от 8,6 на сто
Стрък ориз край полето на Раковски Архивна снимка на Агро Пловдив

Стръкове ориз край полето на Раковски
Архивна снимка на Агро Пловдив

7 януари 2021 г., Рим –   През декември цените на хранителните продукти в света продължават да растат за седми пореден месец, като най-високи са цените на млечните продукти и растителните маслапоказват данните, публикувани днес от Организацията за прехрана и земеделие на ООН.

През декември индексът на цените на храните на ФАО е средно 107,5 пункта, което е с 2,2% повече от ноември. В края на 2020 г. като цяло средната стойност на този индекс, която дава възможност за проследяване на месечните колебания в световните цени за най-популярните хранителни продукти, е достигнала максималното си ниво през последните три години, възлизайки на 97,9 пункта, което е с 3,1% по-високо от 2019 г., но повече повече от 25 процента под рекорда от 2011 г.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО се е повишил с 1,1% спрямо ноември, а средногодишният му ръст за 2020 г. е с 6,6% по-висок от нивото за 2019 г. Експортните цени за пшеница, царевица, сорго и ориз се повишиха през декември, ръководени отчасти от опасенията относно неблагоприятните метеорологични условия и перспективите за посевите в Америка и Руската федерация. В сравнение с 2019 г., през 2020 г. експортните цени на ориза са се увеличили с 8,6 процента, докато цените на царевицата и пшеницата – съответно със 7,6 процента и 5,6 процента.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО нарасна с 4,7% през декември и достигна най-високото си ниво от септември 2012 г.Заради допълнителните намаления на доставките от водещи страни производители на палмово масло, международната търговия беше засегната от рязкото увеличение на износните мита в Индонезия. Повишаването на световните цени на соевото масло отчасти се дължи на продължителни стачки в Аржентина, които засегнаха както производството, така и пристанищната логистика. Средната стойност на този подиндекс за 2020 г. е с 19,1 процента по-висока от предходната година.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО, който продължи да се покачва за седми пореден месец, се покачи с 3,2% през декември. Силното глобално търсене на внос, водено от опасения относно въздействието на по-сухото и по-горещо време върху производството на мляко в Океания, и силното вътрешно търсене в Западна Европа, повишиха цените за всички категории млечни продукти. В същото време в края на 2020 г. средната стойност на индекса на цените на млечните продукти е с 1,0% под нивото от 2019 г.

Индексът на цените на месото на ФАО се е повишил с 1,7% през декември, докато средногодишният му спад е с 4,5% спрямо 2019 г. Котировките на птиче месо се засилиха през последния месец на годината под въздействието на фактори като повишено търсене на внос, предимно в Близкия изток, значителни обеми на вътрешни продажби във водещите страни производители, както и негативните последици от огнищата на птичи грип в Европа. Цените на свинското месо леко се понижиха поради временното спиране на износа на азиатски пазари на продукти от Германия поради огнища на африканска чума по свинете.

Индексът на цените на захарта на ФАО е намалял с 0,6 процента през декември след значително увеличение през предходния месец. В края на 2020 г. стойността на този подиндекс е била с 1,1 процента по-висока от нивото от 2019 г., което се обяснява със значително увеличение на вноса от Китай и нарастване на търсенето на рафинирана захар от хранително-вкусовата промишленост в Индонезия, докато възходящ натиск върху цените се компенсираха от очакваното увеличение на производството в Бразилия и Индия.

Leave a Comment