Европа в паника. Доста страни обмислят да отложат втората доза ваксина, за да защитят повече хора

ваксинаИзправени пред нарастващи случаи на коронавирус, някои европейски страни обмислят дали да не се присъединят към решението на Великобритания, като ваксинират колкото се може повече хора само с една доза, като отложат втората доза за вече имунизираните.

Тази седмица Дания обяви решението си да отложи втората доза както на Pfizer, така и на предстоящите ваксини на Moderna с до шест седмици. Германското министерство на здравеопазването също потвърди, че разглежда разширяването на обхвата на ваксинацията чрез подобни забавяния между дозите, цитира „Политико“.

Междувременно федералното правителство на САЩ води преговори с Модерна за намаляване наполовина на препоръчителната доза от първото инжектиране, за да ускори усилията за имунизация.

Учените са разделени. Някои твърдят, че забавянето може да доведе до допълнителни мутации на вируса и да направи ваксината неефективна. Други се питат дали получателите ще станат по-уязвими, като посочват, че не е тествано увеличаване на препоръчания период (21 дни) между първата и втората доза.

Лагерът за забавяне твърди, че непосредственото ниво на по-широка, макар и малко по-слаба защита е по-добро от осигуряването на по-силна защита при наполовина по-малък брой хора. Заместник-главният медицински директор на Обединеното кралство Джонатан Ван-Там настоя за този вариант в неделя , казвайки, че увеличаването на покритието с първата доза ще „спаси животи“.

Най-добрият белгийски епидемиолог Пиер Ван Дам също подкрепя идеята за пауза на дозиране. Говорейки пред телевизионния оператор VRT миналата седмица, той каза, че стратегията бързо ще осигури защита на повече хора и „стадният имунитет ще расте с много по-бързи темпове“.

Leave a Comment