Агрометеорология: Дъжд и сняг от запад на изток

От 8 до 14 януари

Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ

зима, сняг, земеделиеПрез изтеклия седемдневен период наднормените температури поддържаха процесите на вегетация при зимните житни култури. Падналите валежи предимно в Западна и Централна България между 10 l/m2 и 30 l/m2, а на места и до 60 l/m2 (Кюстендил и Благоевград) благоприятстваха процесите на влагонатрупване в еднометровия почвен слой.

През следващия период ще настъпи промяна в агрометеорологичните условия като се очаква понижение и нормализизране на средноденонощните температури от запад на изток, затихване и прекратяване на вегетацията при пшеницата и ечемика. Прогнозират се валежи от дъжд и сняг и продължаване процесите на влагонатрупване при есенните посеви и угарите. В районите на Северозападна България се очаква образуване на снежна покривка, която ще подобри условията за зимуване на житните посеви намиращи се в начални етапи от развитието си.

През периода при пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фази. При повечето посеви в Дунавската равнина и по Черноморието ще преобладава фаза братене, а в част – фаза трети лист. При част от посевите в южните райони от страната и тези засети извън агротехническите срокове ще се наблюдава начало на листообразуване – 1-3 лист.

Дъждовното време през периода ще възпрепятства зимните резитби при овощните култури.

            Драгомир Атанасов

            Агрометеоролог при НИМХ

Leave a Comment