2020 г. е била с 1,25°С по-топла от средното през периода 1850-1900 г.

Пожарите в Арктическия кръг са увеличили въглеродния диоксид в атмосферата с 33% спрямо 2019 г.

жегаСлужбата за изменение на климата, която черпи информация от данните на сателитната система Коперник казва, че миналата година е била около 1,25°С над дългосрочната средна стойност.

Учените посочват, че безпрецедентните нива на топлина в Арктика и Сибир са били ключови фактори за повишаване на общата температура.

През последните 12 месеца се наблюдава и нов рекорд за Европа, около 0.4 C по-топъл от 2019 г., съобщава Би Би Си.

През декември 2019 г. Световната метеорологична организация прогнозира, че 2020 г. ще бъде една от трите най-топли години в записите.

Този нов, по-пълен доклад на Коперник казва, че миналата година е точно в горната част на списъка.

Данните на Коперник идват от съзвездието сателити на Сентинел, които наблюдават Земята от орбита, както и от измервания, направени на нивото на земята.

Данните за температурата от системата показват, че 2020 г. е била с 1,25 ° С по-топла от средната стойност от 1850-1900 г., време, което често се описва като „доиндустриален“ период.

Един от ключовите фактори, повишаващи температурите, беше затоплянието в Арктика и Сибир .

На някои места там температурите за годината като цяло бяха с 6С над средните.

Това изключително затопляне доведе до много активен сезон на горски пожари. Според проучването пожарите в Арктическия кръг отделят рекордно количество CO2, което е над една трета спрямо 2019 г.

„Коперник“ заключава, че докато 2020 г. е била малко по-хладна от 2016 г., двете години са статистически на едно и също ниво, тъй като разликите между цифрите за двете години са по-малки от типичните разлики, открити в други бази данни за температурата за същия период.

Повече данни за температурата през 2020 г. ще бъдат публикувани през следващата седмица.

Учените казват, че близостта между 2016-а и 2020 г. е още по-забележителна предвид въздействието на метеорологичния цикъл Ел Ниньо / Ла Ниня.

Европа също видя ново рекордно ниво на затопляне за годината, с 0,4 ° С по-топло от 2019 г. Голяма гореща вълна през юли и август беше важен фактор за повишаване на живака в целия континент.

В световен мащаб 10-годишният период от 2011-2020 г. е най-топлото десетилетие, като последните шест години са шестте най-горещи в историята.

„2020-а се откроява с изключителната си топлина в Арктика и рекорден брой тропически бури в Северния Атлантик“, каза Карло Буонтемпо, директор на Службата за изменение на климата „Коперник“.

„Не е изненадващо, че последното десетилетие беше най-топлото в историята и е още едно напомняне за спешността на амбициозните намаления на емисиите, за да се предотвратят неблагоприятните климатични въздействия в бъдеще.“

Докато силната Ла Ниня може да охлади температурите малко през 2021 г., нивата на въглероден диоксид в атмосферата вероятно ще останат високи, допринасяйки за продължаващото затопляне.

Нови данни от Met Office на Великобритания показват, че средните концентрации на CO2 ще достигнат нива, които са с 50% по-високи от тези преди индустриалната революция.

Въпреки глобалното затваряне, причинено от пандемията Covid-19, учените казват, че този ръст се дължи на емисиите от използването на изкопаеми горива и от обезлесяването.

Leave a Comment