От днес физическите лица подават декларация и внасят данък върху доходите за 2020 г.

Издължаването до 31 март носи 5% отстъпка

НАП в ПловдивОт днес започва данъчната кампания за доходите на физическите лица, получени през 2020 година, припомнят от Националната агенция за приходите. Крайният срок за подаване на годишната декларация и плащане на данъка е до края на април.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.

Декларирането и плащането на данъците за доходите, получени през миналата година може да се извърши по електронен път – чрез персонален идентификационен код или електронен подпис, или на хартия – било по пощата, било физически в офис на приходната агенция.

От 1 март ще можем да видим предварително попълнената си данъчна декларация чрез персоналния си код.

Физическите лица ползват 5% отстъпка на  за подаване на декларацията по електронен път в срок до 31 март (с ПИК или подписана с електронен подпис), но не повече от 500 лв., ако към момента на подаването нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и данъкът за довнасяне е платен в срок до 31 март.

Родителите имат право на облекчения – 200 лева по-ниска данъчна основа или 20 лева по-нисък данък при едно дете, 40 лева –  при две и 60 лева – при три.

Въпреки че в края на миналата година депутатите одобриха промени, с които облекченията са в пъти по-големи, те могат да бъдат приложени за доходите през 2021-ва година.

От днес вече са достъпни и електронните услуги на НАП, която в края на миналата година предупреди, че заради годишното приключване и интеграцията на информационните системи до 10- януари няма да са възможни плащания през виртуален ПОС терминал или физически – в офис на агенцията. Под специфичен режим временно само за този период бе и възстановяването на здравните права.

За първи път -декларирането на корпоративните данъци става от 1-и март до 30-и юни, а не от началото на годината.

Leave a Comment