Спри за миг и кажи „Благодаря“

благодаряДнес е световният ден на думата „Благодаря“. Ако някой си помисли, че няма на кого или на какво и защо да каже „Благодаря“, значи непременно трябва да излезе от релсите, които водят за никъде, и да открие някои прости радости, затрупани с праха на ежедневието.

Думата „Благодаря“ има фин аромат и добра енергия. Тя ни спира насред хаоса на амбициите и страховете, и ни зарежда с позитивно отношение към живота. Човек не се сеща да благодари, че е жив и здрав, защото смята, че това състояние му се полага, но не е съвсем така.

Не се сеща да благодари за това, че има покрив, топлина и храна, защото е свикнал с тях, но никой не може да му гарантира, че винаги ще ги има.

Често си мисли, че успехите, които е постигнал, дължи единствено на себе си. Но не знае какво е да работиш като роб в галера и да умреш като такъв, въпреки че си дал всичко от себе си. Следователно, ние често си мислим, че държим живота и благосъстоянието в ръцете си, и не признаваме, че без една по-висша благословия не бихме помръднали и на сантиметър напред. Затова да кажем „Благодаря“ на невидимата сила, която ни е дала мощ, интелект и късмет да стигнем дотук.

Човек често не благодари искрено за всяка помощ, която е получил, защото предпочита да се смята за късметлия, отколкото да си признае, че е задължен на друг.

Не благодари за миговете на щастие в живота си, защото все гледа напред и иска още.

Именно затова някой някога се е сетил да създаде празник на „Благодаря“.

Според психолозите думата „Благодаря“ и всички подобни думи за благодарност притежават магически свойства. Доказано е, че с тяхна помощ хората доставят радост един на друг, изразяват внимание и разменят положителни емоции – нещо, като слънчеви лъчи в този често зимен живот.

Затова, кажи „Благодаря!“ днес и се остави тази дума да те завие и стопли с най-меката си завивка.

Leave a Comment