Язовирите на „Напоителни системи“ в Пловдивско имат свободни обеми и няма да прелеят

Областната управа поръча на кметове да следят с внимание река Въча
Язовир Пясъчник, област Пловдив

Язовир Пясъчник

Засега няма опасност от преливане на язовирите и реките в област Пловдив заради продължаващите валежи от дъжд, съобщи областният управител Дани Каназирева.

Ситуацията се следи и е изпратено писмо до кметовете и Областната дирекция „Земеделие“ за завишено внимание и засилен контрол на язовирите, които  управляват, реките и дигите, както  и за речните участъци, хидротехническите съоръжения, отводнителни канали и други защитни съоръжения, намиращи се на тяхна територия.

В момента язовирите на „Напоителни системи“ имат големи свободни обеми – Пясъчник, Домлян, Брягово, Леново, 40-те извора, Сушица, и няма риск от преливане.

В язовир Въча има около 18 млн. куб. м. свободен обем ( 8-9%), язовир Кричим 1 млн. и яз. Цанков камък около 10 млн. куб. м. .Динамиката се наблюдава и при необходимост може да се освободят контролирано и енергийно необработени водни количества, но за момента няма такива предпоставки.

Кметовете на общини Кричим, Стамболийски (с. Й. Груево) и Родопи (с. Кадиево) са уведомени да следят със завишено внимание река Въча, при преминаване на водни количества, контролирано освобождавани от каскада Доспат-Въча.

Към момента в Областно пътно управление няма информация за активизирали се свлачища по републиканската пътна мрежа.

 

Leave a Comment