Земята загуби 178 милиона хектара гори за 30 години

Защитата на съществуващите гори е дори по-важна от засаждането на нови, считат учени

BukОт 1990 г. насам светът е загубил 178 милиона хектара гори – площ с размерите на Либия. През последните три десетилетия темпът на обезлесяване се забави, но експертите твърдят, че това не е достатъчно бързо, като се има предвид жизненоважната роля на горите за ограничаване на глобалното затопляне.

През 2015-20 г. годишният темп на обезлесяване е бил 10 милиона хектара (приблизително размера на Исландия), в сравнение с 12 милиона хектара през предходните пет години, сочат обобщени данни на Би Би Си.

„Глобалните горски площи продължават да намаляват“, казва Бони Уоринг, старши преподавател в Института Грантъм, отбелязвайки, че има големи регионални различия. „Ние губим много тропически гори в Южна Америка и Африка и възвръщаме гори в умерения климат чрез засаждане на дървета или естествено възстановяване в Европа и Азия.“

Бразилия, Демократична република Конго и Индонезия са страните, които най-бързо губят горска територия. През 2020 г. обезлесяването на тропическите гори на Амазонка нарасна до 12-годишен връх .

Около 45% от целия въглерод на сушата се съхранява в дървета и горска почва. „Почвите в световен мащаб съдържат повече въглерод, отколкото всички растения и атмосфера, взети заедно“, казва Уоринг. Когато се изсичат или изгорят горите, почвата се нарушава и се отделя въглероден диоксид.

Световният икономически форум стартира кампания тази година за засаждане на един трилион дървета за усвояване на въглерод. Въпреки че засаждането на дървета може да помогне за премахване на последните 10 години емисии на CO2, то не може да реши самостоятелно климатичната криза, според Уоринг.

„Защитата на съществуващите гори е дори по-важна от засаждането на нови. Всеки път, когато дадена екосистема е нарушена, виждате как въглеродът се губи“, казва тя.

Позволяването на горите да растат естествено и пренастройването на огромни площи земя, процес, известен като естествено регенериране, е най-икономически ефективният и продуктивен начин за улавяне на CO2 и увеличаване на цялостното биологично разнообразие, според Уоринг.

Leave a Comment