Фон дер Лайен: Ще възстановим повредените реки и ще засадим 3 милиарда дървета до 2030 г.

С ново законодателство ЕС няма да допусне на европейския пазар продукти, свързани с глобалното обезлесяване

Урсула фон дер Лайен„Вярвам, че 2021 г. ще бъде годината, когато светът преобръща нов лист за нашата планета“ заяви вчера на срещата на върха за биологичното разнообразие и климата в Париж председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Конфликтите избухват, когато повече хора се борят за по-малко природни ресурси; и тук става въпрос за качеството ни на живот. Защото ние се нуждаем от природата в живота си за нашето физическо и психическо здраве“, каза председателят.

Тя посочи, че когато Земята губи гори, хората губят ключов съюзник в борбата срещу изменението на климата. Когато температурите се повишат и природата изчезне, започват природни бедствия и зоонозни болести.

„Помислете как е започнало едно от най-смъртоносните огнища на Ебола: с младо момче, играещо до дърво в отдалечено село в Гвинея. Дърво, което беше нападнато от прилепи, които бяха изтласкани към селото, защото 80% от горите в региона бяха унищожени. Знаем трагичните последици от това“, даде пример фон дер Лайен. И предположи, че ако човечеството не действа спешно, за да защити природата, може би вече сме в началото на ерата на пандемиите.

„Ето защо ще дадем приоритет на изследванията върху „Едно здраве“ в Horizon Europe“, каза тя.

по думите й през следващите четири години ЕС ще инвестира няколкостотин милиона евро за изследвания: върху биологичното разнообразие, здравето на животните, възникващите заболявания и много други.

Европейският съюз подкрепя и спонсорира инициативи като ръководената от Африка Велика зелена стена. Инициативата се простира от Сенегал на Запад до Джибути на Изток. Тя е помогнала за възстановяването на 15 милиона хектара деградирали земи в Етиопия и е подпомогнала фермерите в Нигер да произвеждат достатъчно зърно, за да хранят допълнително 2,5 милиона души годишно.

„Ето защо днес казвам: Ще мобилизираме дори повече от 700 милиона евро на година, набрани вече за проекта „Великата зелена стена“, заяви фон дер Лайен.

Тя допълни, че европейските стратегии за биоразнообразие и „От фермата до трапезата“ ще помогнат за целите на ЕС. В тях са заложени амбициите на съюза да защити 30% от сушата и морските зони – в Европа и по света. „Те ще ни помогнат да възстановим повредените реки и да засадим 3 милиарда дървета до 2030 г. Те ще помогнат за връщането на опрашители в земеделските земи и ще намалят употребата и риска от вредни пестициди. А новата, по-екологична Обща селскостопанска политика ще ни помогне да защитим поминъка и продоволствената сигурност – докато ние защитаваме нашата природа и климата“, посочи председателят.

Като голяма икономика и търговска суперсила, отговорност на ЕС е да гарантира, че единният пазар няма да поощрява обезлесяване в местните общности в други части на света. Ето защо по-късно тази година ЕК ще предложи ново законодателство, за да сведем до минимум риска продуктите, свързани с глобалното обезлесяване, да бъдат пуснати на пазара на ЕС.

 

Leave a Comment