Ученици до 12 клас и студенти ще провеждат присъствено практически занимания

Утре пристигат 2400 дози от ваксината на „Модерна“

спортен салон в училищеПрактическите занимания на ученици от 5-ти до 12 клас и на студенти ще се възстановят в присъствен формат до 31 януари. Това бе решено на работна съвещание между премиера, министри, Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб. Останалите занятия остават онлайн. Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено.

България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз по заболеваемост, а като се добавят и страните от Балканите, ние сме на 31-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от държавите членки на ЕС“, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база.

Другите противоепидемични мерки в страната трябва да продължат да действат до края на месец януари т.г., според проф. Ангелов, който бе подкрепен от образователния и спортния министър Красимир Вълчев и Красен Кралев.

Акцент на работното съвещание при министър-председателя бе ходът на ваксинацията срещу коронавируса у нас. До момента иминузираните са 16 161 души. „Утре очакваме първата доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията „Модерна“. Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави“, посочи Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на „Пфайзер/ Бионтех“, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на „Модерна“, а на 2 февруари – 35 000 дози на „Пфайзер/ Бионтех“.

„Колкото се може по-бързо повече хора да се ваксинират на първата линия, освен докторите и учителите. Създайте точен и строг график, както и максимално добра организация за поставянето на ваксините. Случаи като този в Сандански повече да не се повтарят“, изиска премиерът Борисов от здравния министър. Министър-председателят подчерта, че с пристигането на различни партиди на ваксините срещу COVID-19 по различно време се дава възможност за използването на целия потенциал на системата.

 

 

 

Leave a Comment