Непознат у нас вредител може да е причина за необичайно високата смъртност при пчелните семейства

Трахейният акар отнема енергията на пчелите
Николай Гайдов

Николай Гайдов

От края на септември 2020 г. пчеларите сигнализират, че семействата изчезват от кошерите. Няма ги. „Много колеги се оплакват от драстично намаляване на пчелните семейства по неизвестни до момента причини“, разказа Николай Гайдов, председател на пловдивското пчеларско сдружение „Акация 1899“. Той цитира колеги от страната, които са споделили, че от 700 пчелни семейства са останали със 100, от 400 семейства с 4 и т.н.

Той казва, че версиите, които обясняват явлението, са много. „Миналата година имахме силно опаразитяване на пчелите с обикновен акар. Чрез него в кошерите навлизат вируси и паразитът, който причинява нозематоза. Ако те се съчетаят, изходът за пчелите е летален и то в много къс срок“, поясни Николай Гайдов. Един от нанасящите сериозни щети вирус предизвиква безкрилие.

„За да опазя моя пчелин, есента третирах три пъти срещу акара, въпреки че срещу него обичайно провеждаме борба веднъж през пролетта и веднъж през есента. Обаче когато в съседство имаш пчелини, в които не се третира, за да опазиш семействата си принуден да подсилиш защитата“, обясни той.

Вече се прокрадва една напълно нова версия за причината за високата смъртност на пчелите. „Изказа я един доста начетен колега. Според него у нас вече е навлязъл нов вид акар, наричан трахеен. Досега само сме слушали за него и се радвахме, че го няма в България. Само че знаците, които според литературата трахейният акар оставя след себе си, вече ги виждаме. Това са пълзящи пред кошера пчели с крила, които обаче избягват летят и като цяло пчели, които сякаш са си загубили енергията“, обяснява Николай Гайдов.

Той бе категоричен, че е много важно тази версия да бъде потвърдена или отхвърлена с лабораторни изследвания.

Дали причината за изчезването на пчелите е този нов вредител или е друга, не се знае, но е сигурно, че заради слабите зимни семейства напролет доста пчелари ще се изненадат неприятно. Най-тежка ще е ситуацията за онези, чиито основни доходи идват от пчелните семейства, според Николай Гайдов.

 

 

 

Leave a Comment