След близо 2 месеца протести, смъртни случаи и студ, фермерите от Индия постигнаха частичен успех

Върховният съд на Индия задържа три спорни земеделски закона

индийски фермериФермери от Индия, които обсадиха за близо два месеца столицата, постигнаха частична победа. Фермерите лагеруват край Делхи от 26 ноември 2020 г. в знак на протест срещу закони, които допълнително ще отворят селското стопанство за свободния пазар.

Най-малко четирима от тях са се самоубили, а няколко други са починали от заболявания и суровия студ.

Междувременно няколко кръга преговори с правителството се провалиха.

Днес, 12 януари, Върховният съд спря прилагането на законите „до допълнително известие“ и назначи независима комисия за посредничество между фермерите и правителството.

Фермерските групи многократно са заявявали, че ще прекратят протеста само при отмяна на законите.

В лицето на тази безизходица Върховният съд се беше съгласил да изслуша поредица от петиции, оспорващи законите.

Докато съдът отказа да вземе решение по самите закони, главният съдия Шарад Бобде каза, че ще се намесят, за да се опитат да разрешат въпроса, като се имат предвид смъртните случаи по време на протестите.

Много от фермерите са в напреднала възраст и вече близо два месеца живеят на открито в лютия студ и дъжд.

„Всеки от нас ще носи отговорност, ако нещо се обърка. Не искаме ничия кръв върху ръцете ни“, каза съдията Бобде по време на изслушването в съда.

Той също така разкритикува правителството за това, че се справи с въпроса „изключително разочароващо“.

Правителството заяви, че реформите няма да навредят на фермерите. Но фермерските групи казват, че законите заплашват отстъпки и субсидии, които те получават от десетилетия, осуетяват тяхната сила на договаряне и ги излагат на капризите на пазара и големите корпоративни компании.

Какво точно предлагат законите?

Взети заедно, законите разхлабват правилата за продажба, ценообразуване и съхранение на селскостопанска продукция – правила, които в продължение на десетилетия защитават фермерите в Индия от свободния пазар.

Една от най-големите промени е, че земеделските производители ще могат да продават продукцията си на пазарна цена директно на частни играчи – селскостопански предприятия, вериги супермаркети и онлайн бакалии. Понастоящем повечето индийски фермери продават по-голямата част от продукцията си на контролирани от правителството пазари на едро или (манди) на гарантирани минимални цени.

Реформите, поне на хартия, дават възможност на фермерите да продават извън тази така наречена „система на манди“.

Но не е ясно как ще се развие това в действителност.

Прочети още: Хиляди малки фермери от Индия на протест в Ню Делхи срещу промяна на пазара

Земеделските производители са основно загрижени, че това в крайна сметка ще доведе до края на пазарите на едро и сигурните цени, оставяйки ги без резервна опция. Тоест, ако не са доволни от цената, предложена от частен купувач, те не могат да се върнат в манди или да я използват като разменна монета по време на преговори.

Необходими ли са тези реформи?

Повечето икономисти и експерти са съгласни, че индийското земеделие отчаяно се нуждае от реформа.

Повече от половината индийци работят във ферми, но секторът представлява едва една шеста от БВП на страната. Намаляването на производителността и липсата на модернизация намаляват доходите и задържат земеделието в Индия в продължение на десетилетия.

Междувременно правителството предоставя на земеделските производители щедри субсидии, освобождава ги от данък върху доходите, подпомага застраховки на културите, гарантира минимална цена за 23 земеделски стоки и редовно опрощава дългове.

Но изглежда, че нищо от това не е помогнало на индийското земеделие, тъй като ниските доходи и дълговете продължават да водят много фермери до бедност.

Така че, казват експертите, секторът се нуждае от по-задълбочени структурни реформи, но само след консултации със заинтересованите страни и политическите партии.

Критиците твърдят, че реформите на правителството са били лошо замислени и без да се консултират основните заинтересовани страни, които се борят срещу федералистките традиции на Индия.

Leave a Comment