Людмил Работов: Валежите не бяха страшни, но ако не падне сняг и се заледи, рапицата може да пострада

Людмил РаботовВалежите в Пловдивска област в последните 3-4 дни не бяха проливни и опасни за есенниците. Напротив дори – напоиха добре земята с 60-80 литра на квадрат, и забравихме за сушата, която ни мъчеше през август-септември миналата година, коментира Людмил Работов, председател на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите.

На по-ниските места, където влагата се е задържала на повърхността, земеделците са извършили отводняване.

Проблематични изглеждат метеорологичните прогнози за следващите дни, когато температурите ще станат отрицателни. Според „Синоптик“, където прогнозите непрекъснато се коригират, се предвижда през уикенда живакът да падне до -4 градуса, а в началото на следващата седмица до -6. Сняг е възможно да падне утре, 14 януари, но вероятността за това е слаба. Заради по-високите температури в Южна България дъждовете не преминаха в сняг, който би спасил посевите от измръзване дори и при доста по-ниски температури.

„Притесненията ни са, че при замръзване на неоттеклата се вода на полето, есенниците ще пострадат. Това особено силно важи за рапицата, която не е формирала розетка.  Щети би имало, ако студът се задържи продължително време, но пък прогнозите са, че от средата на идната седмица минималната температура отново ще е по-висока от нулата“, оптимистично каза Людмил Работов.

Leave a Comment