За хуманно отношение към птици и свине двата сектора ще получат по 35 млн. лв.

свиня-майкаПрез 2021 г. общо 70 млн. лв. ще получат свиневъдите и птицевъдите по схемите за хуманно отношение, реши на свое заседание днес Управителният съвет (УС) на Държавен фонд „Земеделие“.

Одобреният финансов ресурс се разпределя по 35 млн. лв. за всяка от двете схеми – „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“ и „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете”.

Помощта по двете схеми за хуманно отношение се предоставя на едно стопанство за покриване на допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволни ангажименти за хуманно отношение към животните, поети за най-малко 5 години.

През 2020 г. ДФ „Земеделие“ изплати на 290 стопани общо над 56 млн. лв. (56 306 252 лв.) по схемите за хуманно отношение към свинете и птиците. 64 свиневъди получиха 19 255 304 лв. по държавната помощ за хуманно отношение към свинете. Над 37 млн. лв. (37 050 948 лв.) за хуманно отношение към птиците получиха 226 стопани.

Предстои Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“ да изготвят указания за прилагане на схемите за хуманно отношение.

Leave a Comment