Нов Правилник на Националния съвет по генетични ресурси влиза в сила от днес

Националният съвет участва в разработването на нормативи и е ангажиран с финансовите механизми

крави, юнициОт днес, с обнародването му в бр. №4 на „Държавен вестник“ от 15 януари 2021 г., влиза в сила новият Правилник за организацията и дейността на Националния съвет по генетични ресурси в животновъдството. 

Националният съвет е постоянно действащ орган към Националния координатор по генетични ресурси в животновъдството. Такъв се явява изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

В състава на Националния съвет по генетични ресурси в животновъдството (НСГРЖ) участват председатели на развъдни организации, представители на развъдни организации – зооинженери; служители на ИАСРЖ; служители от компетентната дирекция съгласно Устройствения правилник на МЗХГ; представители на науката от висшите учебни заведения, обучаващи студенти в професионално направление „Животновъдство“; представители на Селскостопанската академия.

Председател на Националният съвет е шефът на ИАСРЖ.

В Националния съвет се формират секция „Говедовъдство“; секция „Биволовъдство“; секция „Овцевъдство“; секция „Козевъдство“; секция „Свиневъдство“; секция „Коневъдство“; секция „Птицевъдство“; секция „Пчеларство“; секция „Застрашени от изчезване и изчезващи породи“; секция „Кинология“ – за кучета от породи със селскостопанско предназначение – Българско овчарско куче и Каракачанско куче; секция „Зайцевъдство“.

Секретариатът на Националния съвет се състои от главен секретар и секретари на секциите, които са служители на МЗХГ и на ИАСРЖ. Те организират подготовката на заседанията.

Поименният състав на Националния съвет се определя със заповед на изпълнителния директор на ИАСРЖ, която се актуализира до края на месец януари в съответната година.

Когато член на съвета не присъства на повече от три последователни заседания и не е представил становища по тях през годината, той се отзовава, а организацията, която го е предложила, определя нов член.

Сред основните функции на Националния съвет са да предлага и дава становища при определяне на националната политика по управлението, съхранението, устойчивото развитие и използването на националните генетични ресурси в животновъдството. Съветът участва при разработване на национални, трансгранични, регионални и други международни стратегии и програми и при разработване на проекти на законови и подзаконови нормативни актове. Той е ангажиран и при разработване и прилагане на икономически и финансови политики и механизми за подпомагане на националните генетични ресурси и развъдната дейност в животновъдството.

Националният съвет също така удостоверява статуса на местните породи.

Заседанията на Националния съвет за определяне на статуса на породите селскостопански животни се провеждат ежегодно до края на месец март. (3) Статусът на породите се определя към 31 януари на текущата година, като информация за числеността, местонахождението на стадата, географската им концентрация и размер на фермите. Националният съвет оценява категорията рисков статус за всяка порода.

За своята дейност членовете на Националния съвет не получават възнаграждение. Решенията на Националния съвет са публични и се публикуват в отделен раздел на официалната интернет страница на ИАСРЖ.

Правилникът може да се прочете ТУК.

Leave a Comment