Германски фермери протестираха с „Писна ни!“

Германските фермери протестираха, като изписаха несъгласията си върху отпечатъци от стъпала

Германските фермери протестираха, като изписаха несъгласията си върху отпечатъци от стъпала

С лозунги  „Писна ни!“ през централата на Християндемократическия съюз в Берлин колона от трактора се придвижи към Федералното министерство на земеделието през уикенда. Фермерите протестират срещу все по-високи изисквания и земеделския пакет.

Това, за което германските земеделци призоваха, е прекратяване на „враждебната към фермерите, животните и околната среда селскостопанска политика“, опазването на фермите, подходящото животновъдство и последователната защита на климата, както организаторите го описват. Тази година протестната акция заради федералните избори и шестте държавни избора е под мотото „Стартирайте земеделския обрат!“.

За да се запази дистанция поради пандемията от Ковид-19, демонстрацията не бе многобройна – събраха се около 150 души с 15 до 25 трактора се събраха. Организаторите се погрижиха да се спазват дистанциите и бяха с маски.

Федералният министър Джулия Клокнер, която тази година не можеше лично да приеме резолюцията и да я обсъди с демонстрантите поради разпоредбите за Ковид-19 и участието във федералната партийна конференция на ХДС, призовава за повече обективност и уважение към резултатите на фермерските семейства.

„Не постигаме напредък с поляризации и обобщения, нито с черно-бели изображения, а с конкретни действия“, каза Кльокнер. „И когато организаторите на „Писна ни“ многократно отправят едни и същи общи обвинения срещу политици и конвенционално земеделски фермери в продължение на години, тогава те остават неподвижен образ, който избледнява в реалността, развитието и преди всичко във фактите.“

Кльокнер продължи: „Всеки, който поддържа същите поляризиращи фини изображения в продължение на години, не иска да приеме промени. Това е жалко и не оправдава многото фермерски семейства, които са приели големи промени.“

Leave a Comment