Най-големите земевладелци на земята: Кралица Елизабет II, Католическата църква, Тед Търнър, Бил Гейтс …

Американското списание „The Land Report“, САЩ, съобщава, че Мелинда и Бил Гейтс („Майкрософт“) са сред най-големите частни собственици на земеделска земя в 18 щата.

Бил ГейтсОбщо Гейтс притежават приблизително 242 000 акра или към 100 000 хектара обработваема земя в САЩ. Според The ​​Land Report тези земи са разпределени в няколко щата, където земеделието е от голямо икономическо значение. Те включват Вашингтон, Калифорния, Айдахо, Уайоминг, Колорадо, Ню Мексико, Аризона, Небраска, Айова, Уисконсин, Илинойс, Мичиган, Индиана, Охайо, Северна Каролина, Флорида, Мисисипи, Арканзас и Луизиана.

Според проучване на The Land Report, земята се управлява директно и чрез Cascade Investments, личен „инвестиционен инструмент“ на Гейтс.

Целта на покупките не е ясна. Land Report забеляза инвестициите на семейство Гейтс в земя, когато регионален вестник обяви, че те са закупили 14 500 акра (5870 хектара) земеделска земя във Вашингтон. В този договор един акър (близо 4 дка – б.р.) струва близо 12 000 долара за акър, или 29 000 долара за хектар.

През 2008 г. Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ направи инвестиция от 306 милиона долара за насърчаване на ефективно и устойчиво земеделие за дребните фермери в Африка на юг от Сахара и Южна Азия. Фондацията инвестира в разработването и разпространението на така наречените „супер култури“, за да бъдат по-добре адаптирани към изменението на климата. Миналата година неправителствената организация „Бил и Мелинда Гейтс“ Аграрни иновации LLC, по-известна като Gates Ag One, обяви, че ще продължи да инвестира в начинанието.

Не е напълно ясно как земеделските земи на Гейтс се използват в САЩ или дали част от земята е предназначена за опазване на околната среда.

Семейство Гейтс обаче е съвсем дребен собственик в сравнение с кралицата на Великобритания Елизабет II. Тя е най-големият в света неправителствен земевладелец и легален собственик на около 2,7 милиарда хектара земя, според оценката на  The New Statesman. Това е колкото една шеста от земната повърхност на земята. Фирмата „Crown Estate“ включва първокласни парчета от Лондон, масивни земеделски земи в селските райони на Великобритания и повече от половината от брега на Обединеното кралство. Британската корона притежава и над 90% от земята в Канада , където кралица Елизабет II е държавен глава. Земята обаче не може да бъде продадена от кралицата и не се счита за нейна частна собственост.

Класация на lovemoney.com определи като втори най-голям собственик на земеделска земя в света Католическата църква. Тя е притежател на невероятните 71,6 милиона хектара земя – площ по-голяма от Франция, според  The New Statesman. Светият престол е собственик на огромни парчета земя в страни от Германия до Индия.

В класацията в първите места изобилства от австралийски земевладелци, предимно едри животновъди. По-надолу са бившият земеделски министър на Русия Александър Ткачев и неговите роднини, които контролират втория по големина руски производител на сурово мляко, Agrokomplex. Понастоящем стопанството управлява 653 000 хектара земя, според Large Scale Agriculture. Там е и медийният магнат, основателят на CNN Тед Търнър, с малко над 800 000 хектара и други.

 

 

Leave a Comment