„Къде са ми пестицидите?“, пита производител с вертикална хидропоника, лишен от етикета „био“

оранжерии

Датски стартъп твърди, че строгите правила блокират иновациите

Фермата на Андерс Риман в предградията на Копенхаген работи без пестициди, без химически торове и обещава да не отделя парникови газове в околната среда. Всъщност неговият тип вертикална ферма – със зеленчуци, подредени на 14 нива – често е приветстван като бъдещето на производството на храни в части от света, където достъпните земеделски земи са оскъдни.

Но съгласно строгите правила на ЕС, неговата компания Nordic Harvest няма да може да обозначава продуктите си като биологични, което е именно премиум пазарът, на който екологичните вертикални фермери искат да продават, разказва „Политико“.

Поддръжниците на по-устойчивото земеделие имат големи надежди за вертикални ферми не само защото пестят място, но и защото често включват технологии за пестене на вода и енергия.

Вертикалните ферми работят и с хидропонно засаждане, което използва минерални хранителни разтвори вместо почва. И именно почвата е проблемът, когато става въпрос за органичност. Регламентът на ЕС изисква почвата – която в хидропонното производство липсва по дефиниция – като характеристика на биологичното земеделие, което означава, че Nordic Harvest няма да може да използва термина върху етикетите, когато започне доставките на продукцията си следващия месец.

„Това е нелепо“, каза Риман, главен изпълнителен директор на Nordic Harvest, която е най-голямата вертикална ферма в Европа и наскоро събра 62 милиона датски крони (8,3 милиона евро) в първия си инвестиционен кръг. „Регламентът на ЕС блокира нашата иновация чрез определяне на органичното като произведено само в почвата. “

Това може да затрудни Nordic Harvest и все по-голям брой подобни стартиращи във вертикален план ферми да сигнализират на купувачите своята устойчива философия в момент, когато ЕС се стреми да популяризира такива зелени принципи в своята хранителна стратегия „От фермата до трапезата“ .

Nordic Harvest планира да отглежда 1000 метрични тона спанак, рукола, босилек, мента и кориандър всяка година, захранвани от 100% сертифицирана вятърна енергия. Риман каза, че отглеждането на същото количество продукция, използвайки традиционни земеделски практики, би изискало 467 хектара земя – земя, която според Риман може да бъде по-добре насочена към съхранение на въглерод от атмосферата .

Освен това бившият инвестиционен банкер твърди, че потенциалът на вертикалното земеделие е толкова голям, че би могъл да покрие всички нужди на Дания от салата и билки само с 20 градски ферми.

Представител на ЕС заяви, че „биологичното производство на растения се основава на подхранване на растенията предимно чрез почвената екосистема“, което означава, че „растенията трябва да се произвеждат върху и в живата почва. Това е основен принцип на биологичното производство. “

Следователно, „вертикалното земеделие, основано на хидропонно производство, не отговаря на правилата за биологично производство“, добави служителят.

ЕС не е единствен в строгото си определение за обвързване на етикетите на органични продукти с изискванията на почвата, а САЩ са една от малкото страни, където хидропонното производство може да се счита за органично, ако производителите отговарят на други критерии. Някои в традиционната биологична индустрия, която вече се бори да създаде ниша за своите по-утвърдени и често по-скъпи зелени практики, твърдят, че хидропониката не улавя духа на движението, тъй като не се корени пряко в екосистемата.

Ерик Гал, заместник-директор на асоциацията за търговия с биологични ферми IFOAM Organics Europe, каза, че биологичното земеделие задължава производителя да спазва определени правила по отношение на почвата.

„Това не означава, че вертикалното земеделие не е добро – вероятно е чудесно – но не може да се нарече органично“, каза Гал. „Не става въпрос за дискриминация, а за наличието на ясни принципи, които да решават кое е и кое не е органично.“

Nordic Harvest сега планира да използва собствени етикети с фрази като „Къде са ми пестицидите?“ Но когато номинално органична ябълка може да бъде прелетяна от Нова Зеландия до Дания и да получи незабавно разпознаваем екомаркировка , Риман казва, че правилата на ЕС за биологични продукти „изневеряват на потребителя“.

 

Leave a Comment