Германия първа в света ще спре със закон убиването на еднодневни петлета

пиленца, Агра 2020Германия ще забрани клането на еднодневни мъжки пилета от 2022 г., ставайки първата страна, която го прави, съгласно законопроекта, подписан от кабинета в днес, 20 януари.

Пилешките ферми по света традиционно колят милиони петлета, но германските фермери ще трябва да спрат практиката. Вместо това от тях ще се изисква да използват технология, за да предотвратят първоначалното раждане на мъжки пилета, като идентифицират пола на животното, преди да се излюпи.

„Това за съжаление е на практика навсякъде по света. Но аз не считам, че това е етично приемливо“, заяви министърът на земеделието Юлия Кльокнер, която предложи законопроекта. „Следователно ние ще бъдем първата държава, която защитава със закон животът на петлите“, каза тя в речта си, с която отбелязва началото на Международната зелена седмица в Германия, пише „Дойче веле“.

На по-късна фаза на прехода, от началото на 2024 г., ще бъдат разрешени само методи, използвани много по-рано в процеса на инкубация, целящи да гарантират, че ембрионите не изпитват болка.

Само в Германия всяка година се убиват около 45 милиона мъжки пилета, тъй като не могат да снасят яйца и не са подходящи за производство на месо, което означава, че отглеждането им не би било икономически изгодно.

Новите стандарти вероятно ще бъдат компенсирани от по-високите цени на яйцата и месото.

Leave a Comment