Депутати разглеждат на второ четене скандално допълнения Закона за рибарство

Черно мореДнес земеделската комисия в парламента ще разгледа на второ четене Законопроекта за промени в Закона за рибарство и аквакултури.

В началото на седмицата от демократичната опозиция алармираха за внесено от бившия културен министър Вежди Рашидов допълнение към проекта в частта на Преходни и заключителни разпоредби. Депутатът е входирал предложението в последния ден преди коледната ваканция на парламента. То гласи, че строеж или части от строежи, които са сгради за сезонно ползване и граничат с рибарски или специализирани пристанища, не подлежат на премахване и са допустими.

Прочети още: Риболовът в Черно море – само с билет и само до 5 кг/ден

Тази сутрин пред БНР юристът Петър Славов коментира, че парламентът ще приеме „по бързата писта“ измененията, за да се узакони т.нар. „Доган сарай“ и по-точно най-близката постройка до плажа, за която бе установено, че е построена незаконно. „Ако промените в закона бъдат приети, това може да се използва в защита на построеното там незаконосъобразно пристанище и други постройки, които те ще се опитат да представят като постройки със сезонен характер, отговарящи на нормативните изисквания за строеж. Но редно ли е по така наречената бърза писта да се вкарват промени в последните дни на един парламент, да няма мотиви, очевидно тайно да се прави това нещо“, попита Славов.

Днес в комисията ще бъде разгледан нов проект на доклад за второ гласуване на Законопроект за виното и спиртните напитки, внесен от Министерски съвет на 11.09.2020 г., с отразени бележки на Европейската комисия.

 

Leave a Comment