Чехия налага със закон 55% от храните в магазините да са местни

супермаркет в ЧехияВ Камарата на представителите в Прага с убедително мнозинство тази седмица гласуваха законопроект, който предвижда минимален дял на пазара на дребно за важни храни от местното производство. Сенатът на Чехия обаче все още трябва да одобри окончателно регламента.

Законопроектът налага от 2022 г. поне 55% от продадената храна да идва от местни производители. Според проекта този дял трябва да се увеличи до 73% до 2028 г.

Министърът на земеделието на Чешката република Мирослав Томан поиска от Камарата на представителите да бъде „малко по-голям националист“ преди гласуването. Тъй като „всички граждани си наливат немско мляко в кафето“, законът за защита на местното земеделие е необходим, обясни социалдемократът.

Явна критика дойде от Комисията на ЕС. Говорител на властта предупреди чешкото правителство срещу нарушения на правилата на вътрешния пазар . Тя обяви, че Комисията ще разгледа внимателно закона след приключване на законодателния процес.

Говорителят на комисията призна, че насърчаването на регионалното производство на храни обикновено е разрешено. Това обаче не трябва да се прави за сметка на други държави-членки. Трябва да се избягват протекционистични мерки и всякаква дискриминация срещу продукти от страните партньори на ЕС.

Проектозаконът обединява опитите на няколко държави-членки на ЕС да предоставят на местните продукти конкурентно предимство, например чрез национален етикет за произход. Съдът на Европейския съюз (ЕС) обаче постанови новаторско решение едва през октомври 2020 г., което стриктно тълкува изискванията за национално указание за произход.

 

Leave a Comment